Начало
НачалоЗдравни новиниПациентите с редки заболявания вече ще имат своя организация
Пациентите с редки заболявания вече ще имат своя организация 16 април 2007

Пациентите с редки заболявания създадоха свой национален алианс, който да защитава правото им навременна и ранопоставена медицинска помощ, пише news.bg позовавйки се на информация на Националното радио.
Над 500 000 българи страдат от различни форми на редки специфични заболявания, а в европейски мащаб цифрата наближава 30 млн. души.
Проблемът при редките болести е, че обхващат малък брой пациенти, но сумарно те са над 6 хиляди и представляват сериозен проблем на здравеопазването. У нас до този момент са били регистрирани само 5 пациентски организации на хора с редки заболявания. Независимо коя система или орган са засегнати, тези хора имат еднакви проблеми по отношение получаване на медицинска помощ, обяснява доц. Румен Стефанов.

Най-големи трудности създава липсата на информация. Това от една страна възпрепятства лекарите да поставят точна и навременна диагноза, както и да назначат адекватно лечение, а от друга – обърква пациентите и те не търсят необходимата помощ. Според доц. Стефанов голям проблем е и фактът, че някои от редките заболявания изобщо не се лекуват в България, а други изискват твърде скъпо лечение, което е непосилно за джоба на нашенеца. В такива случаи пациентите търсят последната си възможност в Министерството на здравеопазването и здравната каса.

Съществуват заболявания само с по един открит пациент до момента в България. За 34 от редките болести има лекарства, които обаче са изключително скъпи. У нас здравното министерство поема разходите за лекарства за едва осем от тези заболявания. Целта на новоучредения алианс на пациентите с редки заболявания ще бъде да изпълнява ролята на посредник между институциите и гражданите, така че да се осигури навременна и адекватна помощ и да се защитят здравните права на засегнатите.

doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator