Начало
НачалоЗдравни новиниБизнесът се противопоставя на увеличаването на здравната вноска
Бизнесът се противопоставя на увеличаването на здравната вноска 12 април 2007

Българската стопанска камара заявява в специална декларация днес, че обявените от управляващата коалиция намерения за повишаване на здравноосигурителната вноска от 6 на 7 на сто няма да доведат до желания резултат. Според БСК подобно повишение само ще замаже проблема с финансирането на здравеопазването и ще има минимален временен ефект.
Според данни на агенция "Фокус" приблизително 430 хил. българи се осигуряват върху среден доход от 100 лв., което се равнява на едва 6 лв. за здравеопазване, а други 280 хил. души се осигуряват върху среден месечен доход от 350 лв., което осигурява на здравната каса 21 лв. Осигуровката на пенсионерите в момента е 9 лв. месечно, като тя е изчислена на базата на 150 лв. средна месечна пенсия. Непълнолетните граждани пък се осигуряват с вноски от 0,5% върху 220 лв, което означава точно по 1,10 лв. Освен тези, които се осигуряват с минимални вноски има и около 700-800 хил. души, които не се осигуряват изобщо.


От Българската стопанска камара посочват, че работещите осигуряват около 70% от бюджета на НЗОК, а държавата само 30%, въпреки, че най-големите потребители на медицински услуги са пенсионерите и децата. Според сметките на БСК ако осигурителната вноска се повиши на 7 %, приходите на здравната каса ще нараснат с 16.6 на сто, като 70 на сто от това увеличение ще се поеме отново от работещите лица. Ако вноската се запази на сегашните си нива, но държавният бюджет започне да осигурява икономически неактивното население на същата база като работещите, приходите на здравната каса ще нарастнат 2 пъти и половина.

Декларацията на Българската стопанска камара завършва с препоръки към държавата, която според документа трябва да насочи усилията си към реформи и по-добра събираемост на здравните вноски.

doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator