Начало
НачалоЗдравни новиниСъздадоха кръвоносни съдове от кожа на риба
Създадоха кръвоносни съдове от кожа на риба 12 април 2007

Японски учени успели да изработят изкуствени кръвоносни съдове от кожа на риба

Най-големият японски ежедневник "Mainiti" съобщава, че група изследователи е разработила технология за получаване на колаген от кожата на сьомга, който може да се използва за суровина при изработването на изкуствени кръвоносни съдове.
Технологията досега не е изпробвана върху хора, но експериментите проведени върху мишки са потвърдили нейната перспективност.
Учените заявяват, че следва да се проведат още експерименти преди да се стигне до внедряването на революционното откритие в медицинската практика. 


Недостатъкът на разработката се състои в това, че "изкуственият" колаген се разпада при +15 градуса С° и за това не може да бъде инплантиран в тялото на човек.  Японските учени обаче са успели да увеличат издържливостта на веществото, повишавайки температурния праг до +55 градуса С°. Лекарите се надяват, че такива изкуствено създадени съдове ще могат да се използват дори и при лечение на инфаркт на миокарда.


Сега за донори за получаване на колаген служат крави и прасета, но риска от заразяване, ако е получен от инфектирани животни е голям. Освен това за Япония, която е богата на морски ресурси извличането на рибната суровината няма да бъде проблем. Само на северния остров Хокайдо, където е била разработена технологията, всяка година се получват около 2000 тона кожа от сьомга, от която може да се произведе 600 тона колаген.

doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator