Начало
НачалоЗдравни новиниОткриха как да променят една кръвна група в друга
Откриха как да променят една кръвна група в друга 10 април 2007

Датски учени от университета в Копенхаген са разработили революционен метод, чрез който става възможно кръвта от една кръвна група да бъде превръщана в друга. За трансформацията се използват две бактерии (Elizabethkingia meningosepticum и Bacterioides fragilis), които според изследователите премахват антигените от кръвните групи A, B и AB. На този етап чрез този метод може да бъде трансформирана кръв само за група 0.
Учените допълват, че предстоят още проучвания и лабораторни експерименти преди този метод да бъде въведен в практиката. Те обаче съхраняват оптимизма си, че е възможно създаваенето на т. нар. универсална кръв, която да може да бъде преливана на индивиди от всички групи.

Към този момент цената на литър кръв на черния пазар може да достигне до 1000 лв., особено ако е от рядка група. От 1990 г. насам досега кръводарителите са намалели от 450 000 постоянни на едва 140 000. Желаещите да дарят жизненоважната субстанция стават все по-малко и по-малко поради страхът от заразяване със СПИН, хепатит C или някоя друга екзотична болест.

Революционното откритие на датските учени дава надежди, че проблемът с недостигът на трансфузионна кръв ще бъде решен в близките години.

doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator