Начало
НачалоСексуално здравеДиспареуния
Диспареуния 06 април 2007

Диспареунията е термин, означаващ болезнен сексуален акт при жените. Това явление може да има много причини, но ако то се е появило е наложителна консултация с лекар-специалист, който може да препоръча лечение и в крайна сметка да разреши проблема.
Какви са причините за диспареуния? Причините могат да бъдат много и различни. Всяка част от гениталиите може да причинява болка по време на секс. Някои състояния като вирусните инфекции нараняват кожата около влагалището, но е възможно и причината да остане неизвестна. В такъв случай болката обикновенно се чувства при навлизането на тампон, секс-играчка или пенис във вагината. Понякога дори седенето или обуването на панталони може да причини дискомфорт.
Друга причина може да бъде състоянието наречено "вагинизъм". Вагинизмът е сексуално разстройство, при което се получават неволни спазми на мускулите на влагалището и около него (на тазовото дъно). При някои жени тези спазми са толкова силни, че половият акт става практически невъзможен. Сухотата на влагалището също може да бъде причина за болезнен секс. Липсата на овлажняване може да се дължи на промени в нивата на естроген, менопауза или други проблеми на сексуалния отговор.
Понякога болка се появява само когато мъжкият полов член е във влагалището. В такъв случай жените споделят, че чувстват "дъното си" болезнено. Матката може да причинява болка когато има доброкачествени разраствания или промяна в местоположението си (накланяне или пропадане). Някои клинични състояния и инфекции, както и минали хирургически интервенции също могат да причиняват дискомфорт при определени пози.
Известно е, че психиката и тялото работят заедно. Това до най-голяма степен е очевидно при сексуалните смущения. Възможно е проблем, който е причинил диспареуния да бъде разрешен, но жената да започне да се бои от рецидивиране на болезнения секс. Подобни страхове пък могат да доведат до други сексуални дисфункции и липса на овлажняване. Болката при сексуален акт не е плод на фантазията и не се намира само в женската глава и тя изисква както консултация с гинеколог, така и консултация с психолог и разговори със сексуалния партньор.


doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator