Начало
НачалоСексуално здравеЕректилна дисфункция или сърдечно-съдови заболявания?
Еректилна дисфункция или сърдечно-съдови заболявания? 15 март 2007

Еректилната дисфункция може да бъде първия знак за настъпващи сърдечно-съдови усложнения. Медиакментите срещу импотентност могат да помогнат за подобряване представянето на мъжа в леглото, но те нямат ефект върху първоизточника на проблема. Медицината е доказала, че еректилната дисфункция (ЕД) може да служи за предупреждение за предстоящи сърдечни заболявания или инфаркт. Според д-р Андрю МакКълог, завеждащ отдел "мъжко сексуално здраве" към Ню-йоркския медицински университет, ЕД е издайник на подценявани и неглижирани сърдечно-съдови заболявания.
Въпреки, че понастоящем физиологическата импотентност се третира с медикаменти като Виагра, връзката й със съдовите проблеми те-първа ще бъде изследвана по-подробно и категорично доказвана.
Еректилната дисфункция може да бъде причинена от психологически препятствия от всякакъв тип – безпокойство от лошото представяне в леглото, липса на самочувствие, ежедневен стрес, проблеми в работата и т.н., но най-често тя има физиологически произход – в следсрвие на артерии, които не се разширяват добре и възпрепятстват достатъчното кръвонасищане на пениса, необходимо за ерекция. "Знаем, че 90 % от случаите на ЕД се дължат на съдови проблеми", казва д-р Алан Банк, директор на изследователската лаборатория към сърдечната клиника "Сейнт Пол" в Минесота. Той добавя, че тази зависимост е най-стабилна при пациенти, които страдат от инсулинонезависим диабет (2-ри тип). Според неговото проучване 40 % от мъжете с диабет 2-ри тип и хронични артериални заболявания страдат от някаква форма на еректилна дисфункция, докато само 5 % от диабетиците без сърдечно-съдови оплаквания страдат от импотентност.
Много често, разбира се, сърдечно-съдовите заболявания не повлияват отрицателно на половия живот на пациентите.
Кога мъж с еректилна дисфункция да се обърне към лекар-специалист кардиолог?
Д-р МакКълог обяснява ЕД с метафора за водопровода. "Когато пуснете крановете в кухнята и не потече вода, значи или кранът е повреден или тръбите са запушени", казва той. Това означава, че проблемът може да се дължи пряко на пениса ("крана") или на кръвоносните съдове, които водят към него ("тръбите"). В тази връзка се обяснява и така, често срещаната комбинация от еректилна дисфункция и сърдечно-съдови заболявания.
Високите нива на холестверол или артериални разкъсвания могат да причинят запушване на съдовете. В резултат на това по време на сексуална стимулация кръвта не може да достигне в достатъчни количества до пениса и води до временна импотентност. Когато причината за еректилна дисфункция не е в пениса и не е психологическа, най-вероятно става дума за по-сериозно заболяване от запушване на кръвоносните съдове.
В заключенията на актуално проучване на Американския кардиологичен журнал, изследователите отбелязват нарастващото мнение, че еректилната дисфункция се дължи от редуцираните количества азотен оксид в кръвоносните съдове на пениса. Когато се появи допълнителна необходимост от кръв в мъжкия полов орган по време на сексуални дейности, азотният оксид се отделя от организма за да спомогне за разширяването на вените, артериите и капилярите. В мъже с ЕД се наблюдават занижени стойност на съединението, което е причина кръвоносните съдове да не се разширят достатъчно, така че да позволят на кръвта да достигне пениса. Медикаментите от типа на Вигара са ефективни именно защото увеличават количествата на азотен оксид в организма.
Ниските нива на азотен оксид не засягат само сексуалното здраве. Съединението има превантивна функция срещу атеросклероза и от запушването на съдовете в следствие на холестеролни натрупвания. В този смисъл недостатъчността на азотен оксид може да бъде предвестник на бъдещи сърдечни проблеми.
При мъже с еректилна дисфункция е препоръчително, освен изпълнението на предписаната от специалист лечебна програма, да посетят лекар-кардиолог, който да направи необходимите изследвания за сърдечно-съдови заболявания.
За да се избегне намаляването на азотния оксид в човешкото тяло се препоръчва въздържание от тютюнопушене и злоупотреба с алкохол и поддържане на нормално телесно тегло.


Източник: американски медицински сайтове

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator