Начало
НачалоЗаболяванияХематологични заболяванияХиперспленизъм
Хиперспленизъм

Определение
Далакът служи за филтриране на кръвта и освобождаването й от вредни за организма бактерии, изхабени клетки и други увреждащи съставки. Той е най-големият резервоар за кръв, който при нужда се включва в кръвообръщението. Далакът е лимфотворен орган и участва в образуването на антитела.
Под хиперспленизъм се разбира повишената функция на далака, свързана с подтискане на узряването на кръвните клетки в костния мозък и тяхното навлизане в периферната кръв в незряло състояние.


Клинична картина
Болестната картина се характеризира със следните синдроми:
1. Анемия - със значително намаление на броя на еритроцитите /мм³, левкопения, тромбоцитопения или панцитопения;
2. Наличие на богат на клетки костен мозък;
3. Спленомегалия.
Нерядко болестта е последица на прекарани възпаления - туберкулоза, малария, ендокардит, хроничен хепатит, чернодробна цироза, хронична миелолевкоза и лимфолевкоза.


Съществува и първичен хиперспленизъм с неизяснен произход. Болестта протича с увеличено задържане и разрушаване на кръвни клетки в уголемения далак и отделяне на вещества, които подтискат разрушаването на кръвни клетки в костния мозък.


Лечението е оперативно. По показание се извършва оперативно отстраняване на далака (спленектомия).

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator