Начало
НачалоЗаболяванияУНГ ЗаболяванияХроничен фарингит
Хроничен фарингит

Хронично възпаление на гълтача


Определение
За развитието на хроничен фарингит от значение са различни фактори: възпалителни процеси в съседни органи, битови и професионални вредни влияния и редки предразполагащи фактори.
Трябва да се имат предвид:
1. Чести и рецидивиращи възпаления на гълтачната лигавица.
2. Хронично възпаление на носната и околоносните кухини, което причинява затруднено носово дишане и принудително дишане през устата.
3. Работа в запрашена среда с вредни газове и пари.
4. Различни вредни навици, като прекомерното тютюнопушене, золупотреба с алкохол, консумиране на студени и горещи храни и напитки.
5. Различни болестни процеси, развиващи се в устната кухина и зъбите.
6. Извършено в миналото отстраняване на сливиците (тонзилектомия).
7. Някои заболявания на стомашно-чревния тракт - гастрит, колит, хроничен запек.
8. Бъбречна недостатъчност, захарен диабет.
9. Някои хронични заболявания на дихателната система - хроничен бронхит, бронхиектазична болест.
10. Алергия - като общо заболяване.


Клинична картина
Оплакванията на болните са разнообразни. Най-честият симптом е дискомфорт в гърлото с наличие на болка и усет за чуждо тяло. Оплакванията често са по-изразени в сутрешните часове. Обикновено телесната температура е нормална.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator