Начало
НачалоЗаболяванияУНГ ЗаболяванияХроничен ларингит
Хроничен ларингит

Хронично възпаление на гръкляна


Определение
Обикновено заболяването се развива след често повтаряне на остро възпаление. То може да възникне и при постоянно вдишване на прашен въздух и дразнещи вещества, прекалено силно говорене и пеене. Хроничното възпаление на ларингса може да бъде и професионално заболяване при учители, певци и др.


Клинична картина
В хода на болестта гласът става сипкав, дрезгав, лаещ, а в по-тежките случаи почти се загубва. Болки обикновено липсват, но се появява тежест при поемане на въздух, при говорене, а най-много при преглъщане. Появява се и сутрешна кашлица.


Лечение
Заболяването е упорито и трудно лечимо. Лечението се провежда от лекар-специалист. Прогнозата е сериозна. За предпазване от хроничен ларингит е необходимо да се избягват или отстраняват всички причинни фактори, които предизвикват остър ларингит. Особено трябва да се пазят преболедувалите и предразположените лица (учители, лектори, певци). Употребата на тютюн и спиртни напитки се забранява.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator