Начало
НачалоЗаболяванияУНГ ЗаболяванияХрема
Хрема

Остра и хронична хрема


Определение: Възпалението на носната лигавица се нарича хрема. Тя бива остра и хронична. Острата хрема може да бъде самостоятелно заболяване или пък проява на общо заболяване (морбили, скарлатина, грип, епидеми чен менингит). Съществуват и т.н. специфични хреми (при сифилис, гонореа, дифтерия). Главните причини при острата хрема са вирусна инфекция и простуда.


Клинична картина
Хроничната хрема се развива обикновено след често повтарящи се възпалителни процеси в носа, причинени от различни вещества: прах, цимент, въглища, тютюн. От значение са и някои изменения в носа напр. изкривена носна преграда. Хроничната хрема може да се дължи и на някои хронични инфекциозни заболявания.


Обикновената остра хрема се появява след простуда. Тя започва с общо неразпо ложение, главоболие, особено около очите, кихане. От двете ноздри се отделя голямо количество секрет, носът е запушен и болните дишат през устата. Обонянието намалява. Често телесната температура е леко повишена. Това състояние трае няколко дни и постепено настъпва пълно оздравяване.
При хроничната хрема се отделя обилен секрет, носът е запушен и дишането е затруднено. Обонянието намалява или липсва. Често при болните настъпват усложнения (възпаление на горните дихателни пътища, на ухото, на синусите или на слъзните торбички, по-рядко – пневмония).


Смрадлив нос, зловонна хрема (озена)

 
Озената се среща най-често всред млади лица, повечето у жени. От болестта могат да страдат едновременно няколко лица от едно семейство. Причините не са доста точно изяснени. Озената започва като обикновена хрема. От носа изтича обилно секрет. Носът е запушен. Секретът постепено придобива зловонен характер. По-късно носът се изпълва със жълто-кавяви кори, които пречат на дишането и се отделят много трудно. Болните не усещат зловонната миризма. Лечението се провежда от лекар-специалист.По показание се пред приема оперативно лечение.


Сенна хрема


Сенната хрема се появява по време на цъфтеж на треви, цветя и дървета - от края на април до края на юни. Заболяване то започва с пристъп на дразнение на носоглътката и очите. Веднага след това се появява хрема с обилно отделяне на слузест секрет и с често кихане. Понякога настъпват зачервяване на очите, отток на клепачите, силно главоболие и телесната температура леко се покачва. Пристъпът се появява, когато върху носната лигавица на болните от сенна хрема попадне прашец от цафтящи треви, цветя и дървета. Лечението е консервативно, като се прилагат противоалергични средства, кортикостероиди и климатолечение.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator