Начало
НачалоЗаболяванияУНГ ЗаболяванияУшна кал (церумен)
Ушна кал (церумен)

Определение
Във външния слухов проход се намират т.нар. церуменни жлези, които отделят лепкаво вещество (ушна кал, церумен). Предназначението на церумена е да предпазва тъпанчевата ципа от прах, насекоми и други вредни съставки на околната среда. Образуващата се ушна кал се изтласква навън от движението на ушния хрущял при дъвкане и говорене. Нерядко изтласкването на ушната кал навън е затруднено и тогава тя може да запълни слуховия проход.


Клинична картина
Тогава пациентите се оплакват от заглъхване на ушите, бучене, намален слух (до загуба на слуха), понякога придружени с главоболие, световъртеж и повръщане.


Лечението се състои в отстраняване на церумена чрез промивка на външния слухов проход, извършена от лекар-специалист. Промивката се прави с топла преварена вода, с топъл наситен разтвор на боракс (2%-ов) или с разтвор на сода-бикарбонат (1-2% ов).

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator