Начало
НачалоЗаболяванияУНГ ЗаболяванияТуберкулоза на средното ухо
Туберкулоза на средното ухо

Определение
Понастоящем заболяването се среща извънредно рядко и то предимно у деца между една и осемгодишна възраст. Туберкулозният медиален отит е последица от белодробна туберкулоза. Инфектирането на ухото става по кръвен или лимфен път. По -рядко инфекцията настъпва по съседство, при туберкулоза на гълтача и Еустахиевата тръба. Различават се две форми: продуктивна и ексудативна.
При продуктивната форма в лигавицата на средното ухо и под нея се образуват множество подутини (туберкули), които образуват специфични (туберкулозни) гранулации.
Ексудативната форма се характеризира с развитие на некроза, която обхваща не само лигавицата, но и подлежащата кост. За кратко време се разрушава голяма част от тъпанчето. Разрушават се слуховите костици и части от костните стени на тъпанчевата кухина. При разрушаване на костния канал на лицевия нерв настъпва парализа на нерва и на лицевата мускулатура откъм заболялото ухо.


Клинична картина
Симптомите на туберкулозния медиален отит зависят много от имуно-биологичното състояние на организма. У деца с развита туберкулозна алергия заболяването протича като остър или подостър медиален отит, със или без слаба болка. У възрастните началото е бавно, незабелязано и безболезнено - направо се развива хронична форма, която протича без повишена температура, ексудацията не е обилна и има сериозно гноен характер. По-скоро в ексудата се открива костен пясък. Тъпанчето в началото е зачервено, инфилтрирано, посято с туберкули, които постепенно некротизират. Паралелно се развива специфичен лимфаленит на шийните лимфни възли. В някои случаи туберкулозното възпаление обхваща и мозъчните обвивки, в резултат на което се развива туберкулозен менингит.


Лечението на туберкулозния отит се провежда от лекар-специалист.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator