Начало
НачалоЗаболяванияУНГ ЗаболяванияПрофесионални заболявания на ухото
Професионални заболявания на ухото

Определение
Най-сериозно е поражението на слуха от продължителното въздействие на производствения шум и вибрациите. Това поражение, предизвикано от хроничната звукова травма, е известно като "професионална глухота". Вредното въздействие на шума се определя от интензивитета му (шум над 80 децибела не е достатъчен за причиняване на слухово поражение) от височината на тоновете, които образуват шума (особе но вредни за слуха са шумовете с висока честота и ултразвукът). Голямо значение има и ритъмът на шума. При т.н. инпулсивни шумове, с голям интензитет на импулсите, уврежданията настъпват много по-бързо и са по-изразени. Вибрациите или производствените сътресения с ниска честота (особено под 10 херца) усилват поражението на вътрешното ухо и увреждат слуха.


Клинична картина
Болните се оплакват от шум в ушите и намаление на слуха. Характерно е, че в началния стадий на слуховото увреждане се влошава възприемането на високите тонове. Шумът в ушите е ранен, но непостоянен симптом на професионалната увреда на слуха. Обикновено шумът е с висока тоналност и понякога е много силен. Нерядко са налице световъртеж, нестабилна походка, главоболие, особено към края на работния ден.


Лечение
Заболялите лица незабавно трябва да се отстранят от увреждащата работна среда. Лечението се провежда от лекар-специалист.


Профилактиката се осъществява чрез следните мерки:
1. Намаляване въздействието на производствения шум чрез колективни и индивидуални средства за защита от шума, обезшумяване на машините и други източници на шума;
2. Професионален подбор - изследване на индивидуалната устойчивост на слуховия анализатор посредством специални методи.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator