Начало
НачалоЗаболяванияУНГ ЗаболяванияОтосклероза
Отосклероза

Определение
Отосклероза представлява невъзпалително заболяване на костната лабиринтна капсула, където се развива дистрофичен процес. Този процес обхваща и слуховите костици, които загубват напълно подвижността си. Причините на заболяването не са изяснени. При някои болни се открива наследствена обремененост. Жените боледуват значително по-често от мъжете. По време на бременност и мензис се наблюдава активизиране на заболяването. Звуковата травма - битова и професионална също оказва влияние, като причинява дистрофични промени в слуховия орган.


Клинична картина
Заболяването започва незабелязабележимо. Началните оплаквания са шум в ушите. По-късно болните се оплакват от прогресивно намаляване на слуха - отначало на едното, а по-късно и на двете уши. При напредване на глухотата се засяга силно разбираемостта на говора. Важна особеност на глухотата е, че болните чуват по -добре в шумна обстановка - във влак, автобус, трамвай, завод. Този признак се нарича паракузис.


Лечението е трудно и се провежда от лекар-специалист. Прогнозата е сериозна или неблагоприятна по отношение на загубата на слуха.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator