Начало
НачалоЗаболяванияУНГ ЗаболяванияОтит
Отит

Остри гнойни възпаления на средното ухо при инфекциозни заболявания


Грипозен отит


Определение
Грипният вирус е честа причина за възпаление на средното ухо. Инфекцията се разпространява главно по кръвен път. Много скоро към вирусната инфекция се прибавя и бактериална, главно стрептококова.


Клинична картина
Заболяването се характеризира с появата на мехурчета по тъпанчето. Мехурчетата съдържат кръвенист ексудат и предизвикват много силни болка в ухото, както и гнойно течение. Развитието на отита е в зависимост от вирулетността на причинителя на заболяването. Налице е висока температура -до и над 40 градуса С, отпадналост, главоболие, хрема, мускулни болки. Често грипният отит се усложнява с развитие на токсичен неврит на слуховия нерв и загуба на слуха.


Морбилен отит

Определение
Той се причинява от вирус, към който се прибавя и бактериална инфекция. Протича като остър медиален отит. Входната врата е лигавицата на горните дихател ни пътища.


Клинична картина
Заболяването се предхожда или придружава от едропетнист обрив зад ушите, разпространяващ се по лицето и цялото тяло. При инфекция по кръвен път ухото заболява рано преди обрива. Много рядко може да се развие некротичен отит с голям дефект на тъпанчето и засягане на подлежащата кост.


Дифтериен отит

Определение
Първичен дифтериен отит се наблюдава изключително рядко. Той се развива като последица на дифтерия на сливиците и глътката. При дифтериен отит се образуват псевдомембрани в тъпанчевата кухина, върху тъпанчето и външния слухов проход. Болестният процес бързо разрушава част от тъпанчето и обхваща слуховите костици и костните клетки в цицковидния израстък зад ушната мида.


Клинична картина
Появява се обилна гнойна секреция. За кратко време дифтерийния отит може да даде опасни за живота усложнения.


Лечението се провежда от лекар-специа лист и се състои в прилагане на противодифрериен серум, антибиотици и сърдечни средства.


Скарлатинозен отит

Определение
Острият гноен медиален отит се развива като усложнение на скарлатина. Днес той се среща по-рядко. Инфекцията настъпва най-често по кръвен път или по съседство - от областта на сливиците, глътката, носната и околоносната кухина. Причинители са хомолитични стрептококи. Различават се две форми: обикновена и некротизираща. Обикновената форма протича като остър гноен медиален отит. При некротизираща форма още отначало възпалението обхваща не само лигавицата на тъпанчевата кухина, но и периоста (косната обвивка) и костта. Костните кръвоносни съдове тромбозират и настъпва некроза на съответните части на костната тъкан. Тъпанчето бързо се разрушава и върху него се образува голяма перфорация.


Клинична картина
Гнойният ексудат е с неприятна миризма и в него нерядко се откриват дребни секвестри (умъртвени частици от орган) от слуховите костици и костните стени на тъпанчевата кухина, както и отделни частици от костната лабиринтна капсула.


Болестната картина на некротичния скарлатинозен отит е много тежка. За кратко време възпалителният процес разрушава голяма част от структурите на средното ухо. При засягане на костната обвивка на лицевия нерв се развива парализа на нерва. Слухът е трайно намален. Много често се развива мастоидит с разрушаване на косната тъкан.


Лечението на некрозния скардатинозен отит е оперативно.


Туберкулоза на средното ухо

Определение
Понастоящем заболяването се среща извънредно рядко и то предимно у деца между една и осемгодишна възраст. Туберкулозният медиален отит е последица от белодробна туберкулоза. Инфектирането на ухото става по кръвен или лимфен път. По -рядко инфекцията настъпва по съседство, при туберкулоза на гълтача и Еустахиевата тръба. Различават се две форми: продуктивна и ексудативна.
При продуктивната форма в лигавицата на средното ухо и под нея се образуват множество подутини (туберкули), които образуват специфични (туберкулозни) гранулации.
Ексудативната форма се характеризира с развитие на некроза, която обхваща не само лигавицата, но и подлежащата кост. За кратко време се разрушава голяма част от тъпанчето. Разрушават се слуховите костици и части от костните стени на тъпанчевата кухина. При разрушаване на костния канал на лицевия нерв настъпва парализа на нерва и на лицевата мускулатура откъм заболялото ухо.


Клинична картина
Симптомите на туберкулозния медиален отит зависят много от имуно-биологичното състояние на организма. У деца с развита туберкулозна алергия заболяването протича като остър или подостър медиален отит, със или без слаба болка. У възрастните началото е бавно, незабелязано и безболезнено - направо се развива хронична форма, която протича без повишена температура, ексудацията не е обилна и има сериозно гноен характер. По-скоро в ексудата се открива костен пясък. Тъпанчето в началото е зачервено, инфилтрирано, посято с туберкули, които постепенно некротизират. Паралелно се развива специфичен лимфаленит на шийните лимфни възли. В някои случаи туберкулозното възпаление обхваща и мозъчните обвивки, в резултат на което се развива туберкулозен менингит.


Лечението на туберкулозния отит се провежда от лекар-специалист.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator