Начало
НачалоЗаболяванияУНГ ЗаболяванияОстър ларингит
Остър ларингит

Остро възпаление на гръкляна


Определение
Ларингитът рядко е самостоятелно заболяване и по-често е свързано с общо възпаление на горните дихателни пътища - нос, глътка, трахея, бронхи.
Причините за ларингита са различни: хрема, простуда, пиене на студена вода или други студени течности, изпотяване и умора, прекалено силно натоварване на гласа, вдишване на дразнещи прахове, газове и пари, проникване на болестотворни бактерии и вируси в гръкляна, грип, морбили, увреждане на гърлото от чуждо тяло.


Клинична картина
Признаците на острия ларингит са дразнене в гърлото и усещане за сухота, понякога придружени от суха и мъчителна кашлица, промяна на гласа и болка при говорене. Отначало гласът е дрезгав, а покъсно съвсем изчезва и болния само шепне. У възрастните дишането обикновено не е нарушено, но у деца може да настъпи задушаване поради оток на лигавицата на ларинкса. Температурата слабо се повишава. Общото състояние е слабо засегнато.


Лечението се провежда от лекар-специалист. Както за предпазване, така и за оздравяване е необходимо болният да диша през носа. Това осигурява пречистване, затопляне и овлажняване на вдишания въздух. При ненавременно и неправилно лечение острият ларингит може да се усложни в трахеобронхит, а след това в пневмония.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator