Начало
НачалоЗаболяванияУНГ ЗаболяванияОстър гноен медиален отит
Остър гноен медиален отит

Остър гноен медиален отит
(кърмаческа и най-ранна детска възраст)


Определение и клинична изява
Важен болестен симптом на острия гноен медиален отит у кърмачета е много високата температура. Храненето се нарушава, появяват се диария и загуба на тегло. Твърде често се установяват признаци на менингизъм: забиване на главичката във възглавницата, опистотонус (извиване на тялото под формата на дъга), неспокойствие. При натиск върху трагуса (под входа на външния слухов проход) има силна болезненост. Лимфните възли в областта на цицковидния израстък (зад ушната мида) се подуват. При подобна картина и при липса на данни за заболяване на други органи, винаги у кърмачетата трябва да се мисли за остър гноен медиален отит.


Лечението е както у възрастните, но тук се прибягва до ранна парацентеза (пробиване на тъпанчето със специална игла под местна упойка), за да се създаде възможност за оттичане на образувалия се в тъпанчевата кухина гноен ексудат. Това е особено наложително при случаи с безсимптомно протичане, без покачване на температурата, което показва, че общите и местни съпротивителни сили на детето не са в състояние да преодолеят настъпилата инфекция.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator