Начало
НачалоЗаболяванияУНГ ЗаболяванияНаранявания на гръкляна
Наранявания на гръкляна

Нараняванията на гръкляна се две групи - външни и вътрешни наранявания.
Поради местоположението на гръкляна външните наранявания са свързани в повечето случаи с нараняване на съседни органи - лице, долна челюст, щитовидна жлеза, глътка, трахеа, хранопровод, големи шийни кръвоносни съдове, гръбначен стълб, нерви в шийната област. Огнестрелните рани са прободни, проникващи и тангенциални. Прободните рани засягат най-често и двете страни на гръкляна. Проникващите рани се причиняват обикновено от снаряд, бомба или мина. В зависимост от силата на проникване тези парченца могат да пробият гръкляна и да проникнат и заседнат в околните меки тъкани, да пробият хрущялната стена на гръкляна, да заседнат в хрущяла и да попаднат като чуждо тяло в трахеята. При тангенциално нараняване обикновено просветът на гръкляна не е отворен. Подобни рани се причиняват от щик, сабя, нож или кама. Те могат да достигнат до хрущяла и заедно с него да увредят и съседни органи. Често прободните наранявания са смъртоносни поради пробиването на голям кръвоносен съд, преминаващ в съседство с гръкляна. Порезните рани се получават от сабя или нож. При засягане на предната част на гръкляна изходът от нараняването е по-благоприятен. При нараняване на задната част на гръкляна обикновено се прерязва голям кръвоносен съд на шията, което за кратко време причинява смърт поради загуба на кръв. Контузия на гръкляна се причинява от удар върху него с тъп твърд предмет, при душене или обесване.При едновременно раз късване на лигавицата на гръкляна и трахеята се появява кръвохрачене, а при разчупване на гръклянния хрущял - подкожен енфизем (навлизане на въздух в подкожната тъкан). При разкъсване на по-големи кръвоносни съдове настъпва кръвоизлив, който нерядко причинява смърт поради задушаване.


Клинична картина
При наранявания на гръкляна е винаги налице кръвотечение от устата и от вътрешната рана. Отделящата се кръв е пенеста поради смесването й с издишания въздух. Затрудненото дишане се дължи на изливаща се в гръкляна кръв, образуване на съсиреци, разчупване на ларингеални хрущяли, наличие на оток, заклещило се в гръкляна чуждо тяло. При засягане на гълтача, при всяко преглъщане част от храна та попада в гръкляна, предизвиква кашлица и преминава и през външната рана.


Лечението на нараняванията на гръкляна е спешно оперативно.


Изгаряния на гръкляна


Изгарянията на гръкляна са термични (при висока тенмпература) и химични (от киселини и основи). Термичните изгаряния се срещат рядко и настъпват при случайно пиене или ядене на горещи течности или храни. Химичните изгаряния настъпват при пиене по погрешка или при опит за самоубийство на основи, най-често натриева (сода каустик) и калиева, или киселини (сярна, азотна, солна и други киселини).


Изгарянията на гръкляна налагат бързо транспортиране и спешна хоспитализация в специализирано медицинско заведение.


Парализа на мускулите на гръкляна


Това състояние може да настъпи при някои заразни болести, вследствие заболяване на нервната система или при някои отравяния с олово, алкохол и др.
Клинична картина
Кртината на болестта е различна в зависимост от това кои мускули са поразени. Гласът повече или по-малко се променя, става пресипнал и дрезгав. Понякога дишането е затруднено.


Лечението се провежда от лекар-специалист. Прогнозата в повечето случаи е сериозна.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator