Начало
НачалоЗдравни новиниТрудно усвояваме европарите за здравеопазване
Трудно усвояваме европарите за здравеопазване 28 март 2007

Днес между 9.00 и 14.30 ч. в аудиторията на УМБАЛ "Св. Екатерина" ще се проведе форум под надслов "Национален информационен ден по Програмата на Европейската общност за действие в областта на общественото здраве (2003 – 2008 г.)". Семинарът ще бъде открит от зам.-министърът на здравеопазването д-р Валери Цеков, а освен него ще присъстват още и Стефан Ван ден Брук, представител на Изпълнителната агенция по програмата и специалисти от здравното министерство. Експертите ще разясняват целите и приоритетите на Европейската програма за действия в областта на общественото здраве.
Предварително стана ясно, че у нас готовността за създаването и реализацията на проекти по тази програма е ниска. Едно от най-важните условия за одобряване на проектите е те да не формират печалба при реализацията им. Друго условие е проектите да бъдат на наднационално ниво и да бъдат приложими и в други страни-членки на Европейския съюз.

За 2007 г. приоритетни области на Програмата на ЕС са:
- подобряването на информацията и знанието за дейностите, извършвани в областта на общественото здраве;
- повишаването на способността за бърза и координирана реакция на заплахите за здравето;
- подобряване на превенцията на заболяванията като се определят здравните детерминанти във всички политики и дейности.

Сред основните теми за 2007 г. са обменът на добри практики в областта на промоция на здравето на работното място, мобилността на пациента, образователни програми за физическа активност и промоцията на психичното здраве. Ще се подкрепя и развитието на стратегии и механизми за обмен на информация между хора, страдащи от редки болести, както и разработването на по-добри епидемиологични изследвания.

Европейската комисия е отредила за тази година 38,8 млн. евро и ще поема до 60% от финансирането на одобрените проекти. България участва в програмата от 2004 г. и плаща годишен членски внос в размер на 94 492 евро.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator