Начало
НачалоЗаболяванияСърдечно-съдови заболяванияСифилистичен аортит
Сифилистичен аортит

Възпаление на аортата при сифилис


Определение
Възпалението на аортата се нарича аортит. То се причинява от микроорганизми при различни инфекциозни заболявания - ревматизъм, стрептококова и стафилококова инфекция и други. Особен интерес представлява възпалението на аортата при сифилис - сифилитичен (луетичен) аортит. Възпалителният процес обхваща стената на аортата. Той се причинява от сифилитичната спирохета, която попада в стената на аортата и предизвиква хронично възпаление.
Сифилитичният аортит се среща най-често във възрастта между 35 до 55 години, като засяга по-често мъжете (в съотношение спрямо жените 6:1). Аортитът предизвиква стесняване на устията на артериите, излизащи от аортата. Освен това на много места по протежение на аортата се образуват торбовидни разширения на аортната стена (аневризми).


Клинична картина
Дълго време болните нямат оплаквания. По-късно се появява болка зад гръдната кост - спонтанна, след физическо усилие, след нахранване, нервно-психическо напрежение. Нерядко болката се появява нощем и има притискащ характер. Понякога се установява продължително умерено повишение на телесната температура. Сифилитичният аортит обикновено се съппровожда от лявокамерна сърдечна недостатъчност.


Лечението е консервативно. Прилагат се антибиотици и химиотерапевтици, витамини, специфични противосифилистични медикаменти. Настъпилите усложнения, главно сърдечната недостатъчност, се лекуват в болнично заведение.


Прогнозата на сифилитичният аортит е сериозна. Усложненията допълнително влошават прогнозата. Профилактиката се състои в ранно и ефективно лечение на началните стадии на сифилиса и избягване на полови сношения със съмнителни партньори.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator