Начало
НачалоЗаболяванияСърдечно-съдови заболяванияОстра лявокамерна сърдечна недостатъчност (кардиална астма)
Остра лявокамерна сърдечна недостатъчност (кардиална астма)

Острата лявокамерна сърдечна недостатъчност настъпва бързо. Най-честата причина са бързото покачване на артериалното налягане (хипертонична криза) и острият инфаркт на миокарда. Кардиналната астма настъпва най-често нощем или при физическо усилие.


Клинична картина
Болните се събуждат от задух с дразнеща кашлица.
В хода на асматичния пристъп те отделят белезникави и кръвенисти пенести храчки, отначало единични, а по-късно - обилни. Със или без лечение кардиналната астма преминава за минута или за няколко часа, като дишането постепенно се нормализира, кашлицата и храчките намаляват и изчезват. Не винаги се наблюдава белодробен оток.


Лечение
За кардиналната астма и на белодробния оток се налага лечение в интензивно болнично отделение. Прилагат се диуретици, кардиотоници, кислород, спазмолитици, по показание - антихипертензивни и аналгетични медикаменти. В хода на интензивното лечение се изяснява произходът на острата лявокамерна сърдечна недостатъчност, включително развитие на миокарден инфаркт, хипертонична криза, остър миокардит и др.
Острата лявокамерна сърдечна недостатъчност е сериозен проблем. Състоянието се подобрява при трайно подобрение на основните причинни заболявания, предизвикващи кардиална астма.


Профилактиката се състои в грижливо отношение към всички болестни състояния, предразполагащи и причиняващи сърдечната недостатъчност, ефективно лечение на заболявания, които водят до отслабване на миокарда на лявата камера, провеждане на закалителни процедури, подходящо климатолечение, физкултура с тренировъчен характер, поддържане на нормално лично тегло и артериално налягане.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator