Начало
НачалоЗаболяванияСърдечно-съдови заболяванияИсхемична болест на сърцето (ИБС)
Исхемична болест на сърцето (ИБС)

Определение
Исхемичната болест на сърцето представлява увреждане на сърдечния мускул в резултат на недостатъчно кръвооросяване, което причинява кислороден недостиг в миокарда.
Исхемичната болест на сърцето се изявява в следните основни форми:
1. Стабилна стенокардия (ангина пекторис, гръдна жаба);
2. Нестабилна стенокардия;
3. Инфаркт на миокарда;
4. Миокардиосклероза.


ИБС е широко разпространена болест. Основна причина за развитието й е атеросклерозата на сърдечните (коронарните) артерии. Атеросклерозата се установява при почти 90% от болните със стенокардия и инфаркт на миокарда.
Към рисковите фактори за развитие на ИСБ се отнасят повишеното съдържание на холестерол в кръвта, артериална хипертония, тютюнопушенето, наднормено телесно тегло, обездвижването, захарния диабет и други. Особено опасно е съчетаването на два и повече рискови фактори едновременно - тогава вероятността и възможността за развитие на ИБС нарастват повече от четирикратно.
Твърде често стенокардията се провокира от студ, влага, вятър, газирани напитки, емоционален стрес и др. Главният признак е стенокардната болка, предизвикана от остър или подостър кислороден недоимък в сърдечния мускул.
Клинична картина
Болката е локализирана в сърдечната област, зад гръдната кост, като често се излъчва в лявото рамо, ляватa плешка, лявата ръка, или е разпространена в целия гръден кош. Понякога тя има притискащ и парещ характер. При раздвижване болката се усилва. Болката продължава няколко минути (до 12-15 минути) и бавно преминава. Рядко болковият пристъп е придружен от гадене и повръщане. През болковия период болният е блед и уплашен.

 
Лечението е медикаментозно. Упортебяват се лекарства, които предизвикват бързо разширяване на коронарните артерии, подобряват кръвооросяването на сърдечния мускул и нормализират кислородното съдържание и кислородния достъп в миокарда (нитроглицерин, нитрет, антистенокардин, нитроминт, нитролонг, сегонтин и други).


Прогнозата при своевременна лекарствена намеса е добра. При състояние на затегнато протичане (стенокарден статус) прогнозата е сериозна и се покрива с прогнозата на сърдечния инфаркт.


Профилактиката се състои в своевременно и активно лечение на всички състояния и заболявания, които представляват рискови, предизвикващи и предразполагащи фактори за развитие на исхемична болест на сърцето и стенокардия (атеросклероза, захарен диабет, затлъстяване, повишено артериално налягане и други). Състои се също и в отстраняване на вредни фактори като тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, консумацията на големи количества мазнини, студ, влага, вятър, емоционален стрес и други.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator