Начало
НачалоЗаболяванияСърдечно-съдови заболяванияБолест на Рейно
Болест на Рейно

Определение: Това заболяване се характеризира с нарушаване в регулацията на кръвоснабдяването в крайните части на ръцете. Предразполагащи фактори са физическото и нревно-психическото напрежение, продължителното излагане на неблагоприятни климатични условия (студ, влага), нарушения в обмяната на веществата, климактериум. Установява се продължителен спазъм на малките артериални съдове (артериоли) на дланите и пръстите на ръцете. Болестта засяга предимно жените, най-често във във възраст между 18-34 години.


Клинична картина: В болестната картина се наблюдават няколко стадия на протичане. През първия стадий болните се оплакват от изтръпване, студенина и мравучкане на пръстите, които са бледи, студени, с намалена чувстивителност и болка - спонтанна и при допир. Обикновено се засягат симeтрични пръсти на двете ръце. Отначало признаците на болестта са краткотрайни - за няколко минути преминават. По-късно те стават по-продължителни и траят с часове. Палците почти никога не са засегнати. През втория стадий настъпват атрофични промени по кожата и ноктите, пристъпите на болка зачестяват и стават по-продължителни. През третия стадий кръвооросяването на пръстите е съвсем оскъдно, кожата и ноктите по тях са силно атрофични. След нараняване раничките почти не зарастват. Пръстите са безчувствени, студени, бледо-цианотизирани, изглеждат като мумифицирани.


Лечението е консервативно. Прилагат се съдоразширяващи медикаменти, хормони, витамини, калолечение, закалителни процедури, балнео- и климатолечение. Отстраняват се рискови фактори, като влага и студ, както и инфекциозни огнища. Забранява се тютюнопушенето и злоупотреба с алкохол. Прогнозата е сериозна, особено при наличие на по-продължителни и тежки спастични съдови пристъпи, които рязко влошават кръвооросявнето на пръстите.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator