Начало
НачалоЗаболяванияСърдечно-съдови заболяванияАтеросклероза
Атеросклероза

Определение: Атеросклерозата (артериосклероза) представлява общо съдово заболяване на организма, свързано с нарушение на мастната обмяна.
То се характеризира с увреждане на големите и средните артерии - голямата стена се одебелява и по вътрешната й страна се образуват атеросклеротични плаки, които стесняват артериалния лумен (просвет). Атеросклерозата е едно от най-честите и разпространени заболявания. Нейните усложнения са често причина за смърт и инвалидизиране.
Атеросклерозата е болест предимно на възрастните хора, но през последно време тя все по-често засяга и лица в зряла и млада възраст.
Причините за развитие на болестта са сложни и все още ненапълно изяснени. Съществува връзка между честотата на атеросклерозата и някои вредни фактори на външната среда (т.н. рискови фактори). Колкото повече рискови фактори действат едновременно, толкова вероятността за развитие на атеросклероза е по-голяма.
Рисковите фактори се разделят на три групи - метаболитни, ендогенни и екзогенни. От метаболитните фактори най-голямо значение има увеличеното количество на липидите в кръвта.
Счита се, че това е основен рисков фактор за развитие на атеросклероза. Колкото е по-високо съдържанието на липида холестерол в кръвта, толкова по-често и по-тежко е увреждането на артериалната стена. Към ендогенните фактори се отнасят възрастта и полът - атеросклерозата у жените се развива по-късно в сравнение с мъжете. Съществува и наследствена обремененост. Много по-често боледуват лица, чийто родители и близки роднини боледуват от атеросклероза.
Много хронични заболявания способстват и ускоряват развитието на атеросклероза - хипертонична болест, захарен даибет, заболявания на черния дроб и половите жлези, затлъстяване, подагра и пр. Към екзогенните фактори спадат хранителният режим с консумацията на много мазнини от животински произход, тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол. В редица случаи екзогенните фактори остават неизяснени.


Клинична картина: Болестната картина е твърде разнообразна. Преобладават оплаквания от нарушено кръвоснабдяване на жизнено важни органи. При атересклерозата предимно на мозъчните артерии болните се оплакват от шум в ушите, намаление на слуха, главоболие, световъртеж, отслабване на паметта, треперене, безсъние, нарушено равновесие в покой и при ходене, дори развитие на мозъчен инсулт.
При атеросклероза предимно на сърдечните артерии често е налице стенокардия, лесна умора, ритъмно нарушение. Често усложнение е настъпване на сърдечен инфаркт. При аортна атеросклероза оплакванията са като при атеросклероза на сърдечните артерии. Твърде често аортната болка е много силна и продължителна. При атеросклероза на бъбречните артерии и тяхните клонове се развива артериална хипертония, понижение на бъбречния кръвоток с настъпване на бъбречна склероза и бъбречна недостатъчност.
Характерно усложнение на атеросклерозата е запушване на кръвоносен съд или разкъсване на артериалната стена с последващ инфаркт, кръвоизлив или гангрена. Разпространената атеросклероза протича с оплаквания, съответствуващи на тези при предимна локализация в мозъка, сърцето, бъбреците и от съпътстващата артериална хипертония.


Лечението е консервативно. Назначава се диета бедна на мазнини като единствено допустими са малки количества липиди от растителен произход. В храната преобладват белтъчини от млечен произход и въглехидрати, зеленчуци и плодове. Употребата на готварска сол силно се ограничава или изключва напълно. Тютюнопушенето и злоупотреба с алкохол се забраняват. Назначават се лекарства, които понижават нивото на липидите в кръвта и подобряват кръвооросяването


Понастоящем не съществува специфична профилактика. Профилактично значение имат диетичен режим с повече зеленчуци и плодове, белтъчини от млечен произход, умерена употреба на въглехидрати и малко количество мазнини от растителен произход, ограничена употреба на готварска сол. Превантивно значение се отдава на умереното физическо натоварване, поддържането на нормална телесна маса, климатолечението, забраната за тютюнопушенето и отбягването на злоупотреба с алкохол.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator