Начало
НачалоЗаболяванияОчни заболяванияКривогледство
Кривогледство

Кривогледство - съдружно и паралитично

Определение
Съдружното кривогледство представлява изразено отклонение на едното око при запазен нервно-мускулен апарат. То се появява в детска възраст (1-3 години). Отклонението на окото може да не е постоянно, но то обикновено предшествува трайното кривогледство.
Съдружното кривогледство се отличава от паралитичното по някои особености:
1. Изследвани двете очи поотделно имат напълно запазена подвижност; 2. Ъгълът на кривене е винаги еднакъв независимо от посоката на погледа;
3.Ако закрием здравото око, то ъгълът на отклонение е равен на ъгълът на отклонение на здравото око; 4. Липсва двоене на образите, световъртеж, лъжлива локализация на предметите в пространството, няма и компенсаторно наклоняване на главата за избягване на двойни образи.


Клинична картина
Причините за появата на съдружно кривогледство са различни. На първо място са нарушенията в пречупвателната способност на очите (далекогледство и късогледство), които променят относителното съответствие между акомодацията и физиологичната конвергенция (събиране на зрителните оси). Значение имат вроденото намаление на зрението, придружено от мускулно неравновесие, както и някои анатомични особености на очницата и вътрешните очни мускули. Когато кривогледото око се отклони веднъж от нормалното положение, то не фиксира вече с анатомичната си фиксационна точка, намираща се върху ретината. Затова зрителната острота на отклоненото око силно намалява (амблиопия).


Лечението на съдружното кривогледство е сложно и продължително. На първия етап се полагат грижи за възтановяване на зрителната острота на засегнатото око. Предписват се очила с корекционни стъкла и се провеждат упражнения със закриване на здравото око. Това е т. нар. преоптично лечение. След като се възтанови зрителната острота се създават условия за развитие на двуочното зрение и се провежда т.н. ортоптично лечение. Когато ъгълът на отклонение на окото е голям, тогава мускулното равновесие се възтановява по оперативен начин. При малки деца лечението на съдружното кривогледство трябва да започне възможно най-рано (най-късно до 3-годишна възнраст) и да се провежда упорито и продъл жително. След 14-годишна възраст лечение на намалена зрителна острота е почти невъзможно. Тогава се прилага оперативно лечение за изправяне на очните оси, но функционално излекуване на кривогледството не е възможно.


Паралитичното кривогледство се характеризира със следните белези:
1. Подвижността на очната ябълка на кривогледото око е ограничена в зоната на действие на засегнатия мускул;
2. Ъгълът на кривенето се увеличава по посока на парализирания мускул;
3. При опит да се фиксира предмет със засегнатото око болният отклонява здравото си око много повече, отколкото е било отклонено кривогледото око;
4. Когато гледат само със засегнатото око, болните се оплакват от двоене на образите (диплопия), световъртеж и неправилно локализиране на предметите в пространството;
5. При паралитично кривогледство главата е в компенсаторно положение, за да може да се избегне двойното виждане.
Най-чести са парализите на страничните прави мускули и на горния кос мускул. Парализите се дължат на интоксикация, възпаление, кръвоизлив, травма, инфекция и тумори в областта на ядрата или по хода на черепно-мозъчните нерви, които инервират външните мускули на окото.


Лечението на паралитичното кривогледство е насочено към възтановяване на функцията на засегнатите нерви и мускули. След като се установи, че това е невъзможно, се извършва оперативно изправяне на очните оси.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator