Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияФрактура (Счупване)
Фрактура (Счупване)

Определение: Счупването на костите е последица от травма или възпаление на костта - със или без разместване на костните фрагменти, със или без увреждане на кожа, мускули, кръвоносни съдове, нерви или други тъкани и органи.
На мястото на счупването се опипва болезнена подутина. След разпознаване на счупването крайникът се обездвижва с превръзка или шина, като обездвижването обхваща и двете съседни на счупването стави. Едновременно се дава и обезболяващо средство на пострадалото лице, което се насочва незабавно в болнично заведение за спешно травматологично лечение.


Оздравяването на костната фрактура става за различно дълго време - фрактура на раменна кост заздравява за около два месеца, на бедрена кост - за около три месеца, на тази и гръбначни прешлени - за 6-9 месеца. След фрактурата между допирните повърхности на костните фрагменти се образува калус (костна тъкан). В калуса се отлагат и калциеви соли и той се превръща в нормална здрава кост.


Ключицата се счупва при падане върху ръката, рамото или лакътя. Вътрешният костен фрагмент се измества нагоре към шийните мускули, а външният - надолу към гръдните мускули. Това предизвиква характерна ъглова деформация на кожата. В такива случаи се предприема временно обездвижване и фиксиране на ръката към гръдния кош, даване на обезболяващ медикамент и бързо транспортиране на пострадалото лице в болнично (травматологично, ортопедично или хирургично) заведение.


При счупване на раменната кост ръката се фиксира към тялото, като предмишницата се прикрепя към гръдния кош. Обездвижването на счупена предмишница се извършва с шина при сгъната в лакътя ръка в хирургично заведение, където се изяснява състоянието на плеврата и белите дробове с оглед нараняване или кръвоизлив.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator