Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияТравмен артрит
Травмен артрит

Определение
Травменият артрит се развива след закрито или открито травмено увреждане на ставите. Той бива гноен и серозен.
Гнойният артрит се причинява най-често от дълбоко нараняване на ставата с остър предмет. Опасни са убожданията с игли, ножици, гвоздеи, тъй като входната врата е малка и може да остане незаболязана. Гноен артрит се развива също чрез пренасяне на инфекция по съседство или от друго гнойно огнище в организма.


Клинична картина
Заболяването започва скоро след травмата. Ставата и околните тъкани се подуват, а кожата над тях се опъва и става лъскава. Натискът и най-малкото движение в ставата са болезнени. Крайникът заема принудително сгънато положение. Телесната температура се покачва, настъпват разтрисания и обилни изпотявания. Гнойното възпаление обхваща ставния хрущял и съставните кости.

Лечението е оперативно и по спешно показание.
Серозният артрит се развива след дистрофия на ставата. Той представлява възпаление на синовиалната обвивка (синовит) с отделяне на серозен (гноен) секрет в ставата.
Болестта протича с леко подуване на ставата и умерено ограничаване на движенията в нея. При по-тежки случаи възпалението обхваща всички съставни части и тъкани.


Лечението се сътои в покой и приложение на антибиотици. По показание се пристъпва към ставни пункции или хирургическа намеса.


Прогнозата на гнойния артрит е сериозна поради тежкото протичане и честите усложнения. Нерядко последица от болестта е образуване на анкилоза и трайно обездвижване на ставата.
Прогнозата на серозния артрит е благоприятна. При ранно лечение и добра рехабилитация настъпва пълно оздравяване и възстановяване на ставната подвижност.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator