Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияСколиоза
Сколиоза

Определение
Сколиозата представлява странично изкривяване на гръбначния стълб. То се причинява от:
1. Вродена аномалия на прешлените;
2. Прекаран рахит (рахитична сколиоза);
3. Неправилно седене на чина (училищна сколиоза);
4. Идиопатична сколиоза, която се развива без видима причина и вероятно е наследствена.
Сколиозата се среща почти седем пъти по-често у момичетата в сравнение с момчетата. Тя се развива в млада възраст - най-често до 13-тата годишнина, когато още не е завършен окончателно костния растеж.


Клинична картина
Най-напред гръбначният стълб се отклонява съвсем леко встрани от вертикалната ос. При прогресиращо развитие изкривяването постепенно се засилва. Признаците на ранната сколиоза се забелязват най-често от родителите или от училищния лекар. Едното рамо стои по-ниско от другото, а линията на гръбначния стълб е S-образна. Понякога децата се оплакват от болка в гърба. При по-силно изразена сколиоза настъпва деформация на гръдния кош, който става асиметричен.


Лечението в ранен стадий се състои в провеждане на системни коригиращи физкултурни упражнения, чрез която се отстранява изкривяването.
В напреднал стадий на болестта се използват изправителни корсети и бандажи, екстензионни апарати, гипсови корита, шини и други средства.
По строго показание се предприема оперативно лечение - пластична реконструкция.


Прогнозата при ранно откриване и ефективно лечение е добра. Профилактиката включва пълноценно хранене (прием на достатъчно витамини, микро- и макроелементи), закаляване, редовна физкултура, борба срещу предразполагащите болестни фактори като рахит, полиомиелит и други.
Всички деца трябва се подлагат на редовни задължителни прегледи с оглед ранното откриване и ранното лечение на сколиозата.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator