Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияВродени системни заболявания на ставата
Вродени системни заболявания на ставата

Артрогрипоза


Определение
Артрогрипозата представлява вродено тежко недоразвитие на големите стави и на отделни сегменти (мускули и нерви) на горните и долните крайници.
Предполага се, че това е последица от неправилно положение на плода в майчината утроба. Болестта се открива още в кърмаческата възраст. Крачетата на кърмачето са завъртяни навън, а ръцете - навътре. Движенията в тазобедрените, коленните, раменните и лакътните стави са ограничени. Ръцете са трайно свити в китките, а стъпалата - в глезените.
Нерядко активни движения в раменните и лакътните стави липсват, докато в ставите на краката отчасти са запазени. Движенията на пръстите на ръцете са запазени. Нерядко болестта се съчетава с вродена луксация на тазобедрената става.


Хондродисплазия

Определение
Хондродисплазията представлява вродено недоразвитие на хрущялната тъкан в ставите, костите и прешлените. В някои случаи заболяването има наследствен характер. Характерно е образуването на множество шипове (екзостози) у болните, нарушаване на растежа и наличие на ставни деформации.


Лечението на вродените системни заболявания на ставите е оперативно-ортопедично. Оперативните резултати са незадоволителни и само отчасти възстановяват двигателните ставни функции.
Прогнозата е неблагоприятна.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator