Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияОстеомиелит
Остеомиелит

Определение
Остеомиелитът е гнойно заболяване на костта. То се предизвиква от болестнотворни бактерии, които проникват в костта по кръвен път или по съседство при травматични увреди. Най-често боледуват деца след травма, която уврежда костната тъкан.
В засегната кост се развива гнойно възпаление, което обхваща и костната обвивка (периост).
Гнойното възпаление в много случаи постепенно отслабва и изчезва. Нерядко обаче се образува гнойник (абсцес, флегмон) с пробив през периоста, мускулатурата и кожата и фистулизиране. През фистулата изтича гной, примесена с некротична костна тъкан (секвестри).


Клинична картина
Болестта започва с повишаване на телесната температура до и над 40 градуса С с втрисания. Апетитът намалява, пулсът и дишането се учестяват. Засегнатото място е подуто, кожата върху него е опъната и зачервена. Локалната болка е изключителлно силна. След пробив на гнойния секрет и образуване на фистула болката намалява. Фистулата периодично се затваря и отново се отваря, като от нея изтича задържания гноен секрет.
При хронифициране (хроничен остеомиелит с гноене) настъпват редица усложнения във вътрешните органи с развитие на сърдечно-съдова, чернодробна и бъбречна недостатъчност вследствие разпространена амилоидоза, сепсис, септикопиемия с образуване на множество абсцеси във вътрешните органи.


Лечението се провежда с високи дози широкоспектърни антибиотици. При образуване на абсцес или флегмон се предприема оперативно лечение по показание (пункция, кюретаж с отстраняване на костни секвестри, костозапълване с костен материал - пресен или консервиран от костнотъканна банка, заместителна костна реконструкция и други).

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator