Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияДисторзия на ставата (Навяхване, Разтягане)
Дисторзия на ставата (Навяхване, Разтягане)

Определение
Дисторзията представлява временно преразтегляне на компонентите, които образуват ставата (съставни кости, ставна капсула, синовия, съединително-тъканни връзки).
Дисторзията настъпва при силни и бързи движения, надминаващи границите на нормалната подвижност на ставата. Най-често се разтягат глезенните, коленните и гривнените стави. При разтягането се разкъсват отделни групи влакна от ставната капсула и съединително-тъканните връзки, настъпва кръвоизлив в ставата и околната тъкан. Появява се рязка болка. Ставата се подува и движенията в нея са болезнени и ограничени.


Клинична картина
При дисторзия на глезенната и колянната стави ходенето е затруднено и с накуцване. Нерядко настъпват усложнения (отчупване на хрущялни фрагменти, частично разкъсване на капсулата и на сухожилията, голям кръвоизлив, наслагане на инфекция).


Лечението се състои в покой, налагане стегната обездвижваща превръзка, а при показание - шиниране за няколко дни. През първия ден се налагат студени компреси, а след това - топли компреси.
При забавено разнасяне на кръвоизлива се извършва евакуационно-ставна пункция и след това внимателно раздвижване. Усложнената дисторзия с вътреставен кръвоизлив, разкъсване на ставната капсула и инфекция и засягане на съседни кости изисква задължително хирургично-ортопедично лечение.


Прогнозата на неусложнената ставна дисторзия е добра и благоприятна. Прогнозата на усложнената ставна дисторзия е сериозна.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator