Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияВродена деформация на стъпалото
Вродена деформация на стъпалото

Определение: Вродената деформация на стъпалото представлява втората по честота аномалия на скелета след вроденото изкълчване (луксация) на тазобедрената става. Боледуват по-често момчета. Тя се среща в две форми.
Клинична картина: Преобладаващата деформация е еквиноварусната - стъпалата са извити навътре и надолу. Причината за това е аномалия в развитието на стъпалцовата мускулатура. В по-леки случаи лечението се провежда с налагане на изправителна коригираща превръзка, шиниране, налагане ортопедични апарати, а при прохождането носене на ортопедични обувки. По строго показание се предприема ортопедична реконструктивна коригираща операция.


По-рядка деформация е легусната. При нея стъпалцата са извити навън, а сводът им е спаднал. При нелекувани деца стъпалото се обезформя. Походката е тромава и клатеща се.


Лечението при леките форми се състои във фиксираща превръзка и гимнастика. В по-тежки случаи се използват ортопедични апарати. По строго показание се прибягва до ортопедична реконструктивна операция.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator