Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияВродени луксации на ставите
Вродени луксации на ставите

Определение: Най-често вродено изкълчване е т. нар. вродена луксация (едностранна или двустранна) на тазобедрената става. Тя се среща в 2-3 от 1000 новородени и в 15-25% от децата, родени в седалищна позиция. Причините за вродената луксация не са изяснени, само в отделни случаи се установява наследствена обремененост.
Наблюдават се три степени на луксацията:
1. Недоразвитие (дисплазия) на ставата;
2. Сублуксация (състояние близо до луксация);
3. Луксация.


Най-често детето се ражда само с недоразвитие на ставата, като ставната повърхност на главичката на бедрената кост се опира в ставната повърхност на тазовата кост (ацетабулума), но е изместена нагоре. Постепенно главичката на бедрената кост се измества още по-нагоре, а ставната й повърхност достига и опира до ръба на ацетабулума. По такъв начин се образува сублуксация.
Истинската луксация настъпва в началото на мускулното натоварване на краката при прохождане на детето. Тогава главичката на бедрената кост излиза над и извън ставната повърхност. В много редки случаи детето се ражда с пълна луксация.


Клинична картина: Заболяването се разпознава по редица признаци. Болното краче по-слабо се разкрачва от здравото. Кожните гънки по вътрешната страна на засегнатото бедро са повече на брой, по-дълбоки и са повисоко разположени, отколкото на здравото краче. Болното краче често е по-късо и е извъртяно навън.
С течение на времето, когато се образува третата степен на луксацията, заболяването се установява по-лесно. Походката е накуцваща или патешка, детето прохожда късно (след едногодишна възраст), част от признаците, установени още в кърмаческата възраст се засилват (извъртане на крачето, скъсяването му, ограничаване на разкрачването).


Лечението започва рано - на третия - четвъртия месец след раждането. Прилагат се различни средства за задържане на главичката на бедрената кост в ацетабулума с продължително фиксиране до оформяне на ставата.
Лечението е продължително, с подхождаща ортопедична апаратура и се провежда под наблюдение и контрол на специалист-ортопед. В резултат настъпва трайно наместване на главичката на бедрената кост в ацетабулума у болните деца в 3-4 годишна възраст.
Вродената луксация на коленната става се среща много рядко. При това изкълчване костите на подбедрицата са изместени пред бедрената кост вътреставно. Лечението изисква ранно разпознаване на заболяването и предприемане на ефективни мерки под ръководството на специалист ортопед.


Профилактиката се състои в прилагане на подходящ начин на повиване на новороденото със широка пелена така, че крачетата да бъдат поставени достатъчно разкрачени. При най-малко съмнение или подозрение за луксация се налага подробен задълбочен преглед и разширено изследване.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator