Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияБолест на Бюргер (Облитериращ тромбангиит)
Болест на Бюргер (Облитериращ тромбангиит)

Определение: Това заболяване се характеризира с прогресиращо засягане на периферните артериални и венозни съдове. Най-често се увреждат съдовете на долните крайници. Увреждането се дължи на автоимунен процес, в резултат на който се развива възпаление на средните и малките артерии и вени. Настъпва стеснение на съдовия просвет и се нарушава кръвоснабдяването на засегнатия крайник.


Клинична картина: Поцесът се развива бавно, предимно у хора, които продължително време консумират алкохол и са пушачи. Болестта засяга предимно млади мъже - от 20 до 40-гожишна възраст. Началото е бавно. В хода на заболяването постепенно настъпва намаление на кръвоснабдяването и кислороден недостиг в засегнатите крайници. Появява се локална болка в двете подколеници - отначало при ходене, а покъсно и при покой. Кожата в областта на засегнатия участък е бледо-цианотична и студена.
Най-силно засегнати са съдовете на двете подколеници. Нарушеното кръвооросяване нерядко е толкова изразено, че настъпва локална гангрена, която налага ампутация. Често болестта се съпровожда и със съдови увреждания на сърцето, мозъка, бъбреците, очите, черния дроб и други вътрешни органи, като се развиват тежки усложнения и съпътствуващи заболявания (мозъчен инсулт, сърдечен инфаркт, нефросклероза и други).


Лечението е консервативно и оперативно. Прилагат се различни лекарства - съдоразширяващи, антикоагуланти,антиагреганти, при нужда антибиотици и антиинфламаторни медикаменти. балнео- и калолечение. По показание се прибягва до оперативна намеса .При неуспех и настъпване на гангрена се пристъпва към ампутация.


Прогнозата е сериозна. При прогресиращо развитие тя е неблагоприятна. Профилактиката се състои в отстраняване на вредни и предразполагащи фактори (влага, студ, травми,тютюнопушене, вреден труд, инфекциозни огнища, алергени, хормонални нарушения и други).

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator