Начало
НачалоЗаболяванияРевматологияБолест на Бехтерев
Болест на Бехтерев

Определение: Болестта на Бехтерев представлява хронично прогресиращо възпалително автоимунно заболяване на гръбначния стълб със засягане на съседните стави.
Заболяването се наблюдава предимно у млади лица, като мъжете боледуват много по-често от жените (в съотношение 10:1). Съществува наследствено предразположение. Спорна е допълнителната роля на хроничната травма.


Различават се 5 форми на болестта:
1. Централна - засяга само гръбначния стълб;
2. Ризометрична - протича със засягане на гръбначния стълб и големите съседни стави (раменната и тазобедрената);
3. Периферна - най-често със засяга коленните, лакътните и глезенните стави;
4. Скандинавска - със засягане на гръбначния стълб и малките стави на ръцете; 5. Висцеларна - с едновременно засягане на гръбначния стълб и вътрешните органи (сърце, бъбреци).
Заболяването протича тласъчно, с периоди на изостряне и подобрение.


Клинична картина: У възрастните в началото се появява рязка болка в кръста и краката, която напомня ишиасна болка и е по-силна нощем. Движенията на гръбначния стълб и гръдния кош постепенно се ограничават. При натиск върху гръбначния стълб и петите се установява силна болезненост. Постепенно болестният процес обхваща все по-горни отдели на гръбначния стълб, като възпалението предизвиква вкостеняване на междупрешленните дискове и съединително-тъканните връзки между прешлените.
В крайния стадий на болестта гръбначният стълб става неподвижен и прилича на бамбукова пръчка.
От вътрешните органи по-често се засягат сърцето и бъбреците. Постепенно се развива клапен ендокардит с оформяне на клапен сърдечен порок, както и нефросклероза с прогресираща хипертония и бъбречна недостатъчност. Нерядко в хода на болестта се развива и тежко усложнение - амилоидоза на вътрешните органи с предимно засягане на бъбреците.
Болестта е различно активна. Понякога за 5-8 години настъпва пълно вкостеняване на междупрешленните стави. Много рядко болестните пристъпи преминават и се прекратяват внезапно и спонтанно.


Лечението е продължително. Важно е то да започне рано - медикаменти и лечебна гимнастика. Прилагат се аналгетици, нестероидни противовъзпалителни лекарства, а по показание - гликокортикостероиди. в периоди на ремисия се предприема санация на инфекциозни огнища (тонзилектомия, екстракция на болни зъби, апендектомия, лечение на синуит, отит и други).
Ранното лечение може да предотврати прогресията на болестта и настъпването на опасни усложнения.


Прогнозата е сериозна. Профилактиката се състои в отстраняване на предразполагащите фактори и на инфекциозните огнища в организма, физикални и закалителни процедури и лечебна гимнастика.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator