Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияАсептична некроза
Асептична некроза

Определение: Асептичната некроза е заболяване на детската и юношеската възраст. Болестният процес от начало до края протича асептично, без никакви признаци за инфекция. В хода на заболяването се развива некроза на костната тъкан и костния мозък в засегнатата област поради запушване на локалните изхранващи кръвоносни съдове.
В протичането на заболяването се отчитат пет стадия:
1. Некроза (умъртвяване) на костната тъкан;
2. Раздробяване на некротичната костна тъкан;
3. Проникване на кръвоносни съдове от незасегнатата в засегнатата част на костта;
4. Образуване на нова костна тъкан и резорбция на некротичната;
5. Оздравяване с възстановяване на нормална костна тъкан.
Най-честата форма на болестта е асептичната некроза на главичката на бедрената кост (т. нар. болест на Пертес). От нея заболяват деца на възраст от 5 до 12 години. По правило се засяга почти винаги дясната тазобедрена става, като в другата настъпват само леки изменения. Момчетата боледуват 4-5 пъти повече от момичетата.


Клинична картина: Най-ранните признаци са болка и накуцване. Болката е локализирана в тазобедрената става, по-рядко се разпространява в коляното или целия крак. Постепенно се развива мускулна контрактура с принудително свит и ториран навън крак. По-късно настъпва атрофия на мускулатурата на бедрото. Заболяването продължава от 3 до 5 и повече години, като в много случаи настъпва самоизлекуване с трайни последици (накуцване, скъсяване на крака, мускулна атрофия, деформираща атроза).

 
Асептичната некроза на гръбначния стълб засяга прешлените и междупрешленните дискове. В хода на заболяването постепенно се образува гърбица. Заболяването е хронично и продължава 6-9 и повече години. Изкривяването на гръбначния стълб е най-силно изразено в поясната област.


Асептичната некроза на големия пищял (тибия) най-често се развива у момчета на възраст 14-17 години, занимаващи се активно със спорт (главно футбол). След контузия или повишено натоварване в областта на коляното и тибията се появява оток, болезнен при натиск. Накуцването трае две-три години, след което постепенно настъпва оздравяване.


Асептичната некроза на малката костица,която се намира в средата на китката, се появява у работници занимаващи се с тежък физически труд (строители, хамали) на възраст между 20 и 40 години, главно мъже. Характеризира се с болки и оток в областта на китката и дланта и ограничаване на движенията.


Лечението на асептичната некроза е продължително и се провежда под ръководството на специалист-ортопед. В по-ранен стадий се прилагат обездвижващи средства (поставяне на шина, гипсова превръзка), принудителен покой, масаж и физикални процедури.
По показание се предприема хирургично-ортопедично лечение - отстраняване на некротичните костни и хрущялни секвестри, присаждане на консервирана здрава костна тъкан, реконструкция на засегнатия костно-ставен участък, артродеза, а при строго показание - костно-ставна ендопротеза.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator