Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияАртроза
Артроза

Определение: Артрозата представлява деструктивно ставно заболяване със загуба на ставен хрущял и промени в съседната костна тъкан. Болестта е първична или вторична. Първичната артроза се развива у предразположени към нея лица. Вторична артроза се развива след възпалителни ставни заболявания или при вродени или придобити ставни малформации. Допълнителните фактори за заболяване са затлъстяване, хормонални нарушения и механично натоварване на ставите (често свързано с професионално ннатоварване).
В хода на заболяването настъпва деструкция на ставния хрущял, като по него се образуват ерозии и пукнатини, достигащи в дълбочината на костта, която се уплътнява и се получават шипове. Синовиалната обвивка и ставната капсула също така се уплътняват.


Клинична картина: Болестта протича със ставни болки при движение, които при покой намаляват. При артроза на краката болките са по-силни сутрин при раздвижване, след което преминават и привечер отново се появяват и усилват. С напредване на болестта се ограничават движенията в засегнатата става, тя се деформира, а околоставната мускулатура е с намален тонус. Артрозата протича прогресивно. У някои болни тя причинява инвалидност.
При по-голямо ставно натоварване или при травма допълнително се развива възпалителен процес и тогава ставните болки са постоянни, денонощни, ставата се подува, кожата върху нея е лъскава и оточна, движенията в ставата са силно ограничени или невъзможни.


Лечение: То се състои в облекчаване на засегнатата става, като се отстраняват натоварващи ставата двигателни дейности. Прилагат се лечебни гимнастически упражнения за укрепване на околоставната мускулатура, физикални и закалителни процедури, както и обезболяващи и противовъзпалителни лекарства. Прогнозата е благоприятна, особено при предприемане на ранно и ефективно лечение. При напреднал болестен процес прогнозата става сериозна и неблагоприятна.


Профилактиката се състои в отстраняване на всички фактори, които предизвикват физическо пренатоварване на ставите, предпазване от травми, простуда и излагане на продължителен студ и влага на ставите и околоставната мускулатура.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator