Начало
НачалоЗаболяванияОртопедични заболяванияАномалии на гръдния кош
Аномалии на гръдния кош

Плоският гръден кош представлява вродена аномалия или се развива вследствие на натиск с гърди върху ученическия чин или детската масичка.
Аномалията се сътои в намаляване на предно-задния размер на гръдния кош, поради което се влошава дишането. Провежда се лечение с дихателни упражнения - бързо максимално вдишване и бавно издишване. По такъв начин гръдният кош постепенно се разгъва.

 
Хлътналият гръден кош е вродена аномалия. Той е сплеснат, като долнатата част на гръдната кост е хлътнала дълбоко в посока на гръбначния стълб. Вдлъбнатината се увеличава при вдишване - т. нар. парадоксално дишане. Дишането и сърдечната дейност се влошават. Тежките случаи изискват оперативно лечение.


Птичият гръден кош представлява вродено или придобито състояние като по-често се развива в периода на израстването и пубертета. Страдат предимно болни от рахит деца. Гръдната кост изпъква напред заедно с ребрата и гръдният кош заприличва на корабен кил - сплеснат отстрани, с увеличен предно-заден размер. Под изпъкването на гръдната кост има вдлъбнатина, която проличава ясно, когато детето вдигне нагоре ръцете си. Дихателната и сърдечната дейности обикновено не са влошени.


Лечението се провежда с ортопедични апарати и с коригиращи физикални процедури.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator