Начало
НачалоЗаболяванияОнкологични заболяванияРак на тънкото черво
Рак на тънкото черво

Доброкачествен тумор на тънкото черво


Доброкачествените и злокачествените новообразувания на тънкото черво се срещат сравнително рядко.
Доброкачествените тумори, особено в началото на своето развитие, не предизвикват оплаквания. Те биват различни видове - аденоми (развиващи се от жлезните структури на червото); лейомиоми (развиващи се от гладката структура на червото); липоми (развиваши се от мастна тъкан на червото) и други.


Клинична картина
Оплакванията се появяват при усложнения - кръвоизливи и нарушение на проходимостта на червото. Често кръвоизливите са малки, но продължителни и причиняват следкръвоизливна анемия. Нарастването на тумора предизвиква частична или пълна непроходимост на червото.


Злокачествен тумор на тънкото черво


Злокачествените тумори на тънкото черво се срещат още по-рядко. Обикновено се касае за карцином. Той се среща по-често у мъже (в съотношение 2,7:1 спрямо жените). Причините за неговото развитие не са изяснени.


Клинична картина
В началото (от няколко месеца до една година) карциномът протича без доловими оплаквания. По-късно се появяват кръвоизливи от червата, анемия, частична или пълна чревна непроходимост. При по-големи чревни кръвоизливи изпражненията са течно-кашави и черни на цвят. В напреднали случаи и при меки коремни стени туморът може да се опипа.


Лечението е оперативно - отстраняване на тумора и възтановяване на нормалната чревна проходимост.
Прогнозата след успешна операция е благоприятна.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator