Начало
НачалоЗаболяванияОнкологични заболяванияРак на матката (Карцином на матката)
Рак на матката (Карцином на матката)

Определение
Маточният карцином е вторият по честота злокачествен тумор на женската полова система след карцинома на маточната шийка.
Причините не са известни, но значение за възникването му имат хормонални влияния, което се доказва и от появата му изключително през и след климактериума. През този период се отделя по-голямо количество фоликуло-стимулиращ хормон, под чието влияние яйчниците продуцират нестандартни естрогени, за които се предполага че имат канцерогенно действие.
Карциномът може да засегне част от маточната лигавица или да се разпространи дифузно. Той има бавен растеж и по-бавно прониква в мускулния слой на матката и в околните тъкани.


Клинична картина
Болните се оплакват от увеличение на влагалищния секрет. Появяват се кръвотечения. Болка има и в по-късния стадий на заболяването поради изпълване на маточната кухина от тумора.


Леченито е оперативно - отстраняване на матката и маточните тръби (хистеректомия), а при понапреднали случаи - и околните лимфни възли. Следоперативно се прилага лъчелечение.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator