Начало
НачалоЗаболяванияОнкологични заболяванияРак на белите дробове
Рак на белите дробове

Бронхобелодробен рак


Заболеваемостта от бронхобелодробен рак в света и у нас през последното десетилетие постепенно нараства. Мъжете боледуват по-често от жените (в съотношение 4:1). Най-засегнати са възрастовите групи от 50 до 70 години.
Причините за възникване на раковото заболяване все още не са изяснени. Доказано е обаче вредното въздействие на следните предразполагащи фактори:
1. Тютюнопушене. Тютюневият дим съдържа канцерогенни съставки (бевзпирени, полоний, аран и други).
2. Вдишване на канцерогенни химически субстанции (азбест, никел, хлоровинилхлорид, уран и други).
3. Просъществували и налични хронични бронхиални заболявания (туберкулоза, бронхиектазии, фиброза и други). Бронхобелодробният рак протича с месеци и години.


Клинична картина
В болестната картина отначало прави впечатление общо неразположение и загуба на апетит. Постепенно се появява упорита кашлица с отделяне на белезникави или кървенисти секрети (храчки). В по-нататъшния ход на болестта се развива задух - при усилие и при покой - и гръдна болка, отслабване на тегло и умерено повишение на телесната температура. Раковият тумор прогресивно нараства и може да запуши по-големия бронх и да изключи от дишането съответния белодробен сегмент или дял (ателектаза). В напреднал стадий бронхобелодробният карцином дава разсейки в плеврата (с кръвенист плеврален излив), черния дроб, костите и регионалните лимфни възли, по-рядко в мозъка.


Лечението на бронхобелодробния рак е оперативно. То е показано в ранния стадий на болестта, преди метастазирането. Извършва се отстраняване на туморната маса. В периода след операцията се провежда курсово лъчелечение. Използуват се и цитостатици с противораково действие, болкоуспокояващи, отхрачващи, бронхолитици и други медикаменти.


Прогнозата на бронхобелодробния рак е крайно неблагоприятна. След метастазиране болестта бързо прогресира и настъпва смърт.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator