Начало
НачалоСексуално здравеЧовекът - сексуално същество
Човекът - сексуално същество 15 март 2007

Човешкото същество е сексуално същество.
Човешката сексуалност дълго време е била в сферата на философията и религията, но днес модерната наука се занимава с нея доста по-обстойно. Според австрийският психиатър Зигмунд Фройд сексуалността и либидото формират психиката (душата и съзнанието) и движат човешкото поведение. Неговите психоаналитични теории са фундамента, върху който се развива модерната психология. Тези теории заключават, че Азът (първият елемент на несъзнаваното) контролира инстинктите за оцеляване и възпроизводство и управлява поведението така, че човек да задоволява основните си нужди.
Модерната психология до известна степен отхвърля фройдистките възгледи и неговата психоаналитична школа, които се заместват от ценностната пирамида на Ейбрахам Маслоу.
Теорията на Маслоу заключава, че човешките същества са водени от физическите и психологическите потребности. Йерархията на тези потребности определя "реда" на задоволяването на тези нужди. В комбинация, теориите на Фройд и на Маслоу позволяват научното разбиране на човешкото поведение.
Докато според австрийския психоаналитик Фройд "анатомията е съдба" и човекът е предназначен да живее, да се възпроизведе и да умре, модерната психология възприема възгледа, че човешките същества искат да живеят "богат" и интересен живот и че удовлетвореността от живота е възможна ако освен биологическите нужди са удовлетворени и психологическите. Модерната психология също твърди, че човекът има избор и не е чак толкова зависим от инстинктите си. С една дума – има свобода.
Свободата обаче изисква повече отговорност и носи риск. Човекът също има свободата да направи погрешен избор и отговорността да понесе последствията от грешката. Свободните улици са пълни с опасности.
Няма по-опасна и по-отговорна свобода от тази, свързна със сексуалността. Прилагана правилно здравословната сексуална активност може да усили имунитета, да регулира хормоналните равнища, да подобри сърдечната дейност, въобще да се отрази благоприятно на човешкия организъм и качеството на живот. Рискованите и неразумни полови контакти пък могат да имат широк спектър от последици – от физически контузии и наранявания, до заразяване с венерически болести и СПИН. Затова средно положение няма. Съществуват единствено здравословен и нездравословен секс.

източник: интернет

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator