Начало
НачалоЗаболяванияНеврохирургияТумор на гръбначния мозък
Тумор на гръбначния мозък

Определение: Туморите на гръбначния мозък са 8-9 пъти по-редки от туморите на главния мозък.
Те се подразделят на интрамедуларни - произхождащи от веществото на гръбначния мозък, и екстрамедуларни - произхождащи от мозъчните обвивки (менинги) и от коренчетата на гръбначния мозък.


Екстрамедуларните тумори от своя страна биват:
1. епидурални - такива, които се локализират над твърдата мозъчна обвивка, т.е. - между нея и костния канал на гръбначния стълб;


2. субдурални - такива, които се локализират под твърдата мозъчна обвивка, т.е. - между нея и паяжиновидната мозъчна обвивка.

Тези тумори предизвикват натиск върху коренчетата, които излизат от гръбначния мозък, и върху самия гръбначен мозък, а доста често и върху артериите на коренчетата, като смущават кръвоснабдяването на гръбначния мозък.


Клинична картина: В началото заболяването протича като невралгия (с нервни болки). Болките се разпространяват в съответните кожни зони, инервирани от засегнатия гръбначно-мозъчен невро-сегмент, и имат стрелкащ характер. В началото те са едностранни, а по-късно стават двустранни. Кашлянето, кихането и физическото напрежение усилват болките.
Понякога настъпва и изтръпване на хода на притиснатите нервни коренчета. Болките се усилват също при натиск странично от гръбначния стълб, при притискане на шийните вени и навеждане главата напред.
Установяват се и сетивни симптоми - с намалена или повишена сетивност, които в началото са едностранни, а след това двустранни.
Отначало сетивните нарушения започват от най-периферните учатстъци на тялото (под нивото на тумора) и постепенно се разпространяват до нивото на тумора.
Следващият стадий е компресионен. Когато туморът започне да притиска странично гръбначния мозък се развива пареза на крайниците и разстройство на дълбоката сетивност от страната на тумора, и разстройство на усета за болка и температурата в противоположната телесна половина.
Следващият стадий (параплегичен) започва с притискане на целия напречник на гръбначния мозък и протича със спастична парапареза или параплегия (отсъствие на двигателна активност) най-често на двата крака. Тазоворезервоарните нарушения протичат с изпускане или задържане на урината. Установяват се сетивни разстройства на всички видове сетивност (болка, допир, температура). При недостатъчни грижи се развиват декубитуси (рани от залежаване).
При интрамедуларните тумори началните симптоми са тъпа болка и изтръпване. При локализация на тумора в задните стълбове на гръбначния мозък се наблюдава разстройство на дълбоката сетивност и на ставно - мускулния усет. Страничното притискане довежда до разстройство на усета за болка и температура.
Противоположно на екстрамедуларните тумори, тук ставните нарушения започват на нивото на тумора и се разпространяват в низходяща посока към периферията.
При тумори в пояснокръстцовата област се развива вяла (с понижен мускулен тонус) пареза. При тумор в шийната област се развива вяла пареза на горните крайници и спастична пареза (с повишен мускулен тонус и контрактури) на долните крайници. Често настъпва пълно обездвижване. Рано се появяват разстройства в тазовите резервоари. Нерядко усложнение е развитието на урологична инфекция.


Единствен мотод за лечение на доброкачествените тумори на гръбначия мозък е оперативният - отстраняване на тумора, което се извършва от неврохирург. При злокачествените тумори на гръбначния мозък се прилага и лъчелечение.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator