Начало
НачалоЗаболяванияНеврохирургияТравми на периферните нерви
Травми на периферните нерви

Определение
По механизма на увреда се различават сътресение, контузия, частично или пълно анатомично прекъсване на периферни нерви.
Сътресение на периферен нерв се наблюдава при разтягане, натиск или удар. В тези случаи морфологични промени няма, а увредената функция на нерва бързо се възстановява за няколко часа или дни след травмата.


Клинична картина
При контузия нервът е подут, задебелен, с мека консистенция. Увреждането може да бъде частично или пълно до прекъсване целостта на нерва. Изследването при пълно прекъсване установява вяла атрофична парализа (липса на рефлекси, понижен или липсващ мускулен тонус, атрофия на мускулите, наличие на потрепване на отделните мускулни снопчета или влакна) на интервираните от засегнатия нерв мускули, с пълна дегенерация на нерва към 15-тия ден след травмата.
При пълно прекъсване се установява също липса на сетивност в кожната зона, инервирана от нерва, с вегетативни и трофични, както и вазомоторни разстройства (оток, язва, зачервяване на съответния участък поради разширяване на кръвоносните съдове).
Възстановяване на функциите настъпва при регенерация на нерва. Регенерацията се нарушава от ръбци, които понякога създават условия за образуване на невром. При частично прекъсване на нерви веднага след травмата настъпват прояви както при пълно прекъсване.
Едва след проследяване хода на заболяването може да се прецени видът на увредата и прогнозата й. При частично прекъсване на нерви, особено такива, които са богати на вегетативни влакна, се установява силна болка, изпотяване, трофични разстроства, рефлекторни двигателни нарушения (парези, контракутри) и каузалгия. Две седмици след прекъсване на нерва апаратното изследване на електровъзбудимостта показва пълна реакция на дегенерация.
При травмичната увреда на периферни нерви се наблюдават два важни вегетативни синдрома - каузалгия и синдром на рефлексни разстройства.
Каузалгията се характеризира с пристъпна силна пареща болка (като че ли крайникът е "попарен" с вряла вода), която се появява веднага или до един месец след травмата на нерва. Кожата е зачервена и запотена. Пристъпната болка може да се провокира от лек допир до кожата, дори от силна светлина, от шум, от неприятни емоции.
При синдрома на рефлексни двигателни разстройства, който се появява няколко седмици след травмата, се наблюдават възбудни прояви, обхващащи целия крайник, дори цяла телесна половина. Установява се разпространяваща се болка, повишена кожна сетивност, двигателни нарушения (мускулни парези с повишен мускулен тонус до контрактура, мускулна атрофия, лек тремор), вегетативно - трофични прояви с атрофия на кожата и подкожната тъкан, влажност и цианоза (посиняване).


Лечението на травмичното заболяване е оперативно и се извършва в специализирано невро-хирургично отделение.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator