Начало
НачалоЗаболяванияНеврологични заболяванияНеврит на лицевия нерв
Неврит на лицевия нерв

Определение
Невритът на лицевия нерв (т. нар. парализа на Бел) е най-често срещаният мононеврит (възпалително заболяване само на един нерв).
Той бива първичен и вторичен.
Не е доказан специфичен причинител на първичния лицев неврит, но се предполага, че това са вируси (варицела зостер, полиомиелитен вирус и др.) Значение има и простудата. Вроденото стеснение на канала, през който лицевия нерв излиза от черепната кухина, е благоприятствуващ фактор. Най-често парализата е последица от компресионно обезкървяване (исхемия) на нерва в резултат на възпалителен оток на канала.
Вторичното увреждане на лицевия нерв е последица от обща инфекция (грип, коремен тиф, дифтерия), остро или хронично възпаление на средното ухо, гумозен базален менингит, тумор в ъгъла между продълговатия и малкия мозък, счупване на пирамидата на слепоочната кост, полиомиелит, енцефалит, множествена склероза.


Клинична картина
Невритът започва остро, често с предшествуващо парене и болка в ухото на същата страна. Появява се и парализа на мимическата мускулатура на съответната лицева половина. Бръчките по челото и гънката между устните и носа са изгладени, очната цепка е по-широка, а устният ъгъл - леко увиснал. Лицевата асиметрия става особено очебийна, когато накараме болния да набръчка челото, да затвори очите или да покаже зъбите си. Симптомът на Бел е положителен: При опит да затвори окото очната ябълка се завърта нагоре и се вижда голяма част от бяло-оцветената склера. Свиренето с уста е невъзможно, а при хранене храната се задържа между зъбите и отпуснатата буза. Освен парализа на мимическата мускулатура, при поражение на лицевия нерв в областта на канала, от който той излиза, се наблюдава и разстройство на вкуса на предните 2/3 на езика и повишено възприемане на звука. При засягане на ганглиона (възела), който се намира в една от извивките на канала на лицевия нерв, се появява херпес в областта на външното ухо, а понякога и в предните 2/3 на езика. Високите увреждания на лицевия нерв (преди навлизането му в костния канал) се проявяват със сухота на окото, намалена слъзна секреция поради засягане на сълзо-отделителните влакна на нерва, а при едновременно увреждане на слуховите влакна - с шум и повишено възприемане на звука от същата страна. Поражението на нерва след отпускането на канала причинява периферна парализа (изчезване на сухожилни и кожни рефлекси, атрофия на мускулатурата, понижен или липсващ мускулен тонус) на лицевата мускулатура, нерядко съчетана с повишено сълзотечение.
В хода на заболяването могат да се наблюдават и следните усложнения: в ранния стадий - кератит - възпаление на очната роговица, а по-късно мускулна контрактура на страната на парезата и патологични синкинезии (съдружни движения) - при опит за затваряне на окото устният ъгъл се придръпва съдружно. Късна проява са и т. нар. "крокодилски сълзи" (по време на хранене окото на засегнатата страна обилно сълзи, а при плач остава сухо). Заболяването продължава 2 - 3 седмици до 2 - 3 месеца и повече.


Лечение
Провежда се консервативно лечение с антибиотици, противоболкови и съдоразтварящи средства, физиотерапевтични процедури (топлина, кварц, лек масаж). При показание се прилага и хирургично лечение - за декомпресия на канала на нерва.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator