Начало
НачалоЗаболяванияНеврологични заболяванияМножествена склероза
Множествена склероза

Определение
Множествената склероза е автоимунно заболяване с възпалително засягане на бялото мозъчно вещество на централната нервна система. В основата на промените е т. нар. процес на демиелинизация (процес на нарушаване на целостта на миелиновата нервна обвивка).
Болестта засяга млади лица (между 20-40 г.), протича хронично, на тласъци, с периоди на подобрение или стациониране на оплакванията и в много случаи води до тежка инвалидизация.
Не е известна основната причина за заболяването. Допуска се, че при определено генетично предразположение няколко фактора (вероятно и неизвестен вирус) отключват автоимунна реакция в централната нервна система.


Клинична картина
Болестната картина зависи от мястото, характера и стадия на демиелинизиращия процес, при който миелинът (веществото, покриващо нервите като обвивка) постепенно се разпада. В резултат се нарушава провеждането на нервните импулси.
В острия стадий на заболяването процесът може да спре и да настъпи възстановяване на миелиновата нервна обвивка.
В хроничния стадий се образуват склеротични плаки, като след последния тласък на болестта подобрението е или слабо, или въобще не настъпва. Съществуват доброкачествени форми на множествената склероза, при които подобреното състояние се стабилизира за дълги години, а така също и хронични форми, при които всеки тласък води до образуване на нови склеротични плаки, до усилване на симптомите, без видимо подобрение в периодите между отделните тласъци.
Неврологичните прояви са разнообразни, тъй като плаките могат да се локализират на различни равнища в бялото вещество на централната нервна система - в главния и гръбначния мозък. Поради това най-често се развиват централни парези с намаление на силата и обема на двигателния акт, повишени сухожилни рефлекси и повишен тонус на двигателната мускулатура.
Тези парези биват четири типа:
1. монопареза, при която е засегнат единия от четирите крайници;
2. хемипареза, при която е засегната телесна половина;
3. парапареза, при която са засегнати само горните или само долните крайници;
4. квадрипареза, при която са засегнати и четирите крайници.
Друга проява е нарушеното равновесие - статично и динамично. Често се засягат двигателните черепномозъчни нерви – очедвигателните и лицевият нерв. Нерядко се появява двойно виждане, неврит (възпаление) на зрителния нерв, с временно или трайно намаление на зрението, дори пълна слепота. Засягането на вестибуларния апарат води по появата на световъртеж и нистагъм. Установяват се и тазово-резервоарни разстройства, със задържане или изпускане на урина. Нарушена е и дълбоката сетивност, поради което болните не могат да усетят нормално повърхността, върху която са стъпили и залитат. В по-напреднали стадии може да настъпят и психични промени най-често еуфория, безкритичност и недооценка на болестното състояние.


Лечението на множествената склероза понастоящем не е достатъчо ефективно. Предвид автоимунния характер на заоляването в острия стадий се прилагат масивни дози кортикостероиди в непродължителни курсове, най-добре през ден, а в хроничния стадий - имуносупресорни лекарства (вещества, подтискащи имунната система). Сега се прилагат и бетаферони.
Активното лечение на острите пристъпи се провежда в неврологично отделение, а трайното поддържащо лечение - в диспансерна обстановка. Прегряването, преохлаждането и влагата са опасни за болните, а море- и балнеолечението е противопоказно. Режимът на живот изисква предпазване от алергопредизвикващи и имунни явления, избягване на имунизации, инфекции и интоксикации.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator