Начало
НачалоЗаболяванияНеврологични заболяванияМиелит (възпалителни заболявания на гръбначния мозък)
Миелит (възпалителни заболявания на гръбначния мозък)

Определение
Миелитът е възпалително заболяване на гръбначния мозък, причинено от различни фактори - вируси, бактерии, травми, токсични вещества. Освен гръбначно-мозъчното вещество, във възпалителния процес могат да бъдат въвлечени и меките мозъчни обвивки. Нерядко се засяга целият напречник на гръбначния мозък на определено ниво (в един или няколко гръбначно-мозъчни сегменти) и се развива напречен (трансверзален) миелит.


Клинична картина
Основните прояви започват с изтръпване на краката, покачване на температурата до и над 38 градуса С, бързо развитие на коренчеви (коренчетата на гръбначния мозък) болки в участъка, свързан с увредения гръбначно-мозъчен сегмент, потрепване на отделните мукули или мускулни групи.
За няколко часа се развива параплегия (парализа на горните или долните крайници). Установява се и нарушение на сетивността. Настъпват тазово-резервоарни дисфункции (задръжка или изпускане на урината). Често се образуват декубитуси (пролежки, рани от залежаване).
Възпалителният процес моде да бъде разпространен по целия гръбначен мозък (на всички нива) при т. нар. остър дисеминарен (разпръснат) миелит. Болестната картина при този миелит зависи от локализацията, размера и броя на възпалителните огнища в гръбначния мозък.
Нарушения се наблюдават както в сетивната, така и в двигателната функция. Налице са и разстройствата в уринирането.
Прогнозата е по-благоприятна, отколкото при напречния миелит - нерядко настъпва обратно развитие до пълно възстановяване след преболедуването.
Неблагоприятно протича възходящата форма на дисеминирания миелит. При тази форма възпалителният процес се изкачва постепенно нагоре към горните сегменти на гръбначния мозък, засягайки гръдните му отдели, като причинява парализа на дихателната мускулатура и затруднено дишане, а така също и парализа на горните крайници. При още по-високо засягане - в продълговатия мозък - се наблюдава разстройства в гълтането, говора, дишането и сърдечно-съдовата система. Тази форма най-често завършва със смърт. Много рядко настъпва обратно развитие с остатъчна симптоматика.
Друг вид е подострият некротизиращ миелит. При него в гръбначния мозък се образуват множество малки огнища на некроза, които обхващат бялото и сивото мозъчно вещество. Причинителят не е известен. Заболяването протича тежко.
Диагнозата на миелитите се поставя въз основа на оценка остротата на начало, симптомите на общото инфекциозно заболяване, наличието на сетивни и двигателни разстройства.


Лечението на различните форми и видове миелити се провежда в специализирано болнично заведение. Прилагат се противовъзпалителни средства, антибиотици, витамини, кортикостероиди. Полагат се грижи против декубитусите.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator