Начало
НачалоЗаболяванияНеврологични заболяванияИшиас
Ишиас

Лумбоскарален радикулит и неврит на седалищния нерв


Определение
Ишиасът представлява синдром, при който на преден план изпъкват болковите явления по хода на седалищния нерв, и който се предизвиква от процеси в територията на този нерв.
В повечето случаи (80-90%) лумбосакралният радикулит се дължи на прешленна остеохондроза (дистрофичен процес с образуване на костни шипчета и мостчета по прешлените) и най-вече на поясна (лумбална) дискова херния. Като по-редки причини се сочат някои общи заболявания - грип, ревматизъм, сифилис, захарен диабет, алкохолизъм, местни травматични и възпалителни процеси в гръбначния стълб или в малкия таз.


Клинична картина
Основна роля за болковите явления играе механичният фактор - притискане на задните коренчета на нерва. Съпътствуващи огнищни инфекции (зъбен гранулом, хроничен тонзилит, хроничен холецистит) представляват съобуславящи фактори.
Невритът на седалищния нерв е много по-рядка форма на ишиас, отколкото радикулита вследствие дискова херния и остеохондроза. Възпалителният процес обхвща ствола на седалищния нерв и настъпва най-често във връзка с простуда.
В болестната картина основен симптом е болката, но има и различия според засегнатата област на поясно-кръстцовите коренчета или седалищния нерв. Коренчовото дразнене се характеризира с болка, започваща от кръста, която се усилва при кихане и кашляне или при рязко свиване на главата към гърдите. При разтягане на седилищния нерв (сгъване в тазобедрената става без свиване на колената) също настъпва силна болка. Установяват се и точки около прешлените, които са болезнени при притискане. Тези симптоми са от голямо значение за поставяне на точна диагноза.

Лечението се провежда от лекар-специалист. То има за цел отстраняване на болката, на причинните фактори и на настъпилите усложнения.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator