Начало
НачалоЗаболяванияКожни заболяванияЧервен лишей (Лихен рубер)
Червен лишей (Лихен рубер)

Клинична картина: Кожните промени засягат вътрешните повърхности на горните крайници, туловището, кръста, предната повърхност на долните крайници. Обривът е симетричен, под формата на малки плоски възелчета (папули) с големина от просено зърно до малка монета. Те са покрити с мрежовидни или ивичести наслоявания. В областта на бузите, небцето и езика се появяват болезнени ивици. Езикът е изгладен и по него се забелязват белезникави възелчета с големина на лещено зърно. Почти винаги измененията се съпровождат със сърбеж.
Съществуват някои по-особени форми. При острия червен лишей (лихен рубер) процесът може да обхване цялото тяло. Често върху обривните елементи се появяват мехурчета, а след тяхното разпукване остава трудно зарастваща ерозия (мехурна форма). При брадавицовидната форма измененията са по-големи и наподобават брадавици. При атрофичната форма се образуват хлътвания на кожата.


При лечение на по-леките форми се използват кортикостероидни мехлеми, а при по-тежките кортикостероидните препарати се приемат перорално. Прилагат се ултравиолетиви облъчвания, климатолечение. Комплексното лечение се провежда под контрол на сециалист-дерматолог.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator