Начало
НачалоЗаболяванияКожни заболяванияТрихофития (Микоза, Дерматомикоза)
Трихофития (Микоза, Дерматомикоза)

Заболяването протича в две болестни картини.
1. Повърхностната форма се причинява от трихофитин, който се развива в косъма и не предизвиква възпаление на околната кожа. Той вегитира само у човека и заразата се предава чрез бръснарски машинки, сменяне на шапки, използване на общ гребен. Засягат се най-често деца и ученици. Гъбичката попада в косми на главата, където се размножава активно, вследствие на което настъпва разрушаване на косменото вещество и пречупване на косъма. Тези изменения се локализират най-често по тила и теменната част на главата и имат овална форма. При нелекуване обхващат все по-голяма площ. Кожата в засегнатите участъци има люспест вид.
Заболяването прогресира до пубертета, след това настъпва спонтанно оздравяване.
2. Дълбоката форма се причинява от гъбички и хифи, които се разполагат около косъма и въвличат във възпалителния процес и космения фуликул.
Най-чест източник на тази микотична инфекция са заразени животни. Заболяването засяга окосмената част на главата у деца и брадата и мустаците у възрастни. Появява се тумороподобна подутина, мековата и с червеникаво-виолетов цвят. Косменият фоликул е разширен и напълнен с кръв и гной. Промените се съпровождат с възпаление на околните лимфни възли.

Лечението на трихофитията се осъществява с приема на гризеофулвин и локални антимикотични средства. При дълбока трихофизия се извършва и задължително изскубаване на космите в засегнатите участъци.
Оставена без лечение тази дълбока форма на трихофитията преминава за 2-3 месеца, като на мястото на възпалението остава обезкосмен белег.


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator